Voor de zevende keer worden de Katwijkse Sportverkiezingen georganiseerd. Hierbij worden Katwijkse sporters en teams voor hun bijzondere prestaties beloond. Voor de titel ‘Sportman van het jaar’ heeft de jury drie kandidaten van een nominatie voorzien: Floris Hoek (karate), Arie Twigt (Rolstoelbasketbal) en Habtamu Franke (fitness). Tijdens de Avond van de Sport op 27 januari 2023, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal wethouder Sonny Spek de winnaar bekendmaken.

De Sportverkiezingen Katwijk kennen vier verschillende categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Belofte van het jaar. Tot 3 december konden sporters en/of hun omgeving uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hun aanbevelingen voor de nominaties aandragen. Zo kunnen ook de prestaties buiten de spotlights aan het licht komen. Eerder werd al bekendgemaakt wie volgens de jury in aanmerkingen komen voor de titel Sportploeg van het jaar, Sportbelofte van het jaar en Sportvrouw van het jaar. Dit keer worden de drie kandidaten voor de titel Sportman van het jaar gepresenteerd.

Floris Hoek (Kyokushin karate en kickboksen)
Floris Hoek is een van de eerste leerlingen van de Osaka dojo. Als 15-jarige begon hij met Kyokushin karate en kort daarop ook met kickboksen. Kyokushin karate werkt met een bandensysteem, beginnend bij wit en dat loopt dan via oranje, blauw, geel, groen, bruin en bruin 2 door naar zwart. Floris, die zo’n 10 tot 12 uur per week traint, is sinds 2020 in het bezit van de zwarte band. Bij kickboksen komt hij uit in de B-klasse. Hij hoop in 2023 zijn debuut te maken in de A-klasse van het kickboksen.

Arie Twigt (Rolstoelbasketbal)
Twaalf jaar geleden begon Arie Twigt met rolstoelbasketbal bij de Katwijkse basketbalvereniging Grasshoppers. In 2019 maakte Arie de overstap naar Gran Canaria. Daar kwam hij drie seizoenen uit voor Adm Econy. Met die club werd beslag gelegd op de Europa Cup I. Tijdens het finaletoernooi in april van dit jaar werd afgerekend met Ilan Ramat Gan, Hannover United en Interwetten-Coloplast Sitting Bulls. In die drie wedstrijden was de Katwijker gemiddeld goed voor 10.3 punten, 7.0 rebounds en 5.3 assists. Tijdens de Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi, werd Arie, die de guardpositie bekleedt, uitgeroepen tot een van de vijf beste spelers van het toernooi. Afgelopen zomer tekende de 22-jarige Arie een contract bij de Thuringia Bulls. Deze clubs uit het Duitse Elxleben behoort tot de wereldtop.

Habtamu Franke (fitness)
Habtamu Franke heeft afgelopen jaar in ieder geval op één onderdeel een plek in het Guinness Book of Records veroverd. De 26-jarige Rijnsburger verbeterde op 6 maart het wereldrecord burpees. In een uur tijd kwam Habtamu tot 957 herhalingen. Bij een burpee moet de sporter vanuit staande positie naar de vloer, om vervolgens na één keer opdrukken weer omhoog te springen. Bij de variant die Habtamu deed, moesten zijn armen ook iedere keer gestrekt worden, om vervolgens het lichaam weer in push-up positie te brengen.

Avond van de Sport
De winnaars van de Sportverkiezingen worden op 27 januari 2023 tijdens de Avond van de Sport bekendgemaakt. Alle sportverenigingen van de gemeente Katwijk zijn na aanmelding welkom om tijdens deze bijzondere avond in het sponsorhome van v.v. Quick Boys aanwezig te zijn. Die uitnodiging volgt nog. Het is een uitstekende mogelijkheid om elkaar te leren en natuurlijk ook om te netwerken. Met muziek, een hapje, een drankje en de presentatie van het duo Jaap Kloos en Krijn Schuitemaker aan de Sporttafel met de kanshebbers, belooft dit een echte Avond van de Katwijkse Sport te worden.