Met het lekkere weer van de afgelopen dagen hebben de strandtenten alvast een voorproefje genoten van de zomer die hen te wachten staat. Na een vrij nat voorjaar waarin ze lang hebben moeten wachten op drukte, waren volle stranden en terrassen na lange tijd weer een feit. Maar hebben de Katwijkse strandtenten wel genoeg personeel om deze drukte te lijf te gaan?
Door Jonah van den Oever
Afgelopen voorjaar hebben de strandtenten niet stilgestaan; volop bezig met werving van personeel. Via mond-tot-mondreclame tot aan socialmediaposts. En nu staat het drukke zomerseizoen voor de deur.
Bij de in februari geopende Sisters Beach maken ze zich niet al te druk. ‘Het zal druk worden, maar als we onderling de gezelligheid erin houden en goed aan ons personeel blijven denken, zal het allemaal vast goed komen’, aldus een van de eigenaressen.
Zij hebben afgelopen jaar Strandpaviljoen ’t Strandhuys overgenomen en al het personeel dat daar werkte, werkt nu bij Sisters Beach. Daarnaast is er via mond tot mond veel personeel aangekomen. ‘Veel kennissen, vrienden en familie van het personeel is in de loop van de tijd bij ons in dienst gekomen.’
Roosters
Bij Zomers Beachclub krijgen ze de roosters wel dicht, maar extra personeel is altijd welkom. Vrijwel iedereen werkt met een 0-uur contract waardoor er op sommige dagen net te weinig personeel is. Op dit soort dagen komt de samenwerking met Strandpaviljoen Het Strand heel goed uit: Zomers Beachclub en Strandpaviljoen Het Strand hebben dezelfde eigenaar en als het nodig is wisselen ze wat personeel uit.
Bij Strandpaviljoen SandCbar krijgen ze de roosters ook goed dicht met de 85 werknemers die in dienst zijn, alleen hebben ook zij weleens last van personeelstekorten omdat er weinig personeel in vaste dienst is. Vooral in de weekenden en in de vakanties. Maar ook dan staan er altijd wel mensen paraat om extra uurtjes te maken.
Keihard werken
De belangrijkste reden dat veel strandtenten met personeelstekorten kampen, is volgens Strandpaviljoen SandCbar dat in de horeca werken simpelweg keihard werken is. ‘De jongere generatie wil voor mijn gevoel liever niet meer hard werken en vrij hebben als hun vrienden en vriendinnen ook vrij hebben.’
Volgens Zomers Beachclub heeft ook de coronaperiode nog steeds invloed. ‘Tijdens de coronaperiode moesten veel horecagelegenheden tijdelijk sluiten, hierdoor werd werken in de horeca gezien als onzeker. En die onzekerheid is nog een beetje aanwezig. Mensen zijn toe aan zekerheid en het vertrouwen in baanzekerheid in de horeca is door de coronaperiode afgenomen.’
Sfeer
Een goede sfeer onderling is heel belangrijk, beamen alle drie de strandpaviljoens. Bij SandCbar bijvoorbeeld zijn het veel vriendinnen van elkaar die in dienst zijn. Dit zorgt er volgens de eigenaar voor dat ze bereid zijn om net dat beetje extra te geven om samen SandCbar goed te laten draaien en goed voor de klanten te zorgen.
Bij Strandpaviljoen Sisters Beach heerst er ook een goede sfeer. ‘Wij zijn als drie zussen eigenaar van dit strandpaviljoen en veel familie en vrienden zijn in dienst bij ons en helpen ons, we hebben zelfs vrijwilligers. Dit zorgt ervoor dat er een gezellige, warme sfeer hangt en alles goed verloopt’, aldus een van de eigenaressen.
Daarnaast doen ze er alles aan om de sfeer goed te houden en het werk voor het personeel zo aangenaam mogelijk te maken. ‘Afgelopen weekend toen het zo druk was, hebben we ons personeel langere pauzes gegeven. Ook mochten ze onbeperkt frisdrank pakken en kregen ze ieder uur een ijsje. Goed voor je personeel zorgen is, als je het mij vraagt, een van de essentiële factoren voor een goedlopend bedrijf.’