DURF: Malafide verhuurders snel aanpakken

Ingezonden: DURF

Per 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap ingegaan met aanvullende regels voor verhuur van reguliere woonruimte en voor verhuur van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten. Hierdoor kan slecht verhuurderschap worden tegengegaan. Door de nieuwe regels kunnen verhuurders en verhuurbemiddelingsbedrijven worden beoordeeld of er sprake is van goed verhuurderschap. De wet voorziet ook in het realiseren van een meldpunt waar anoniem en kosteloos meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag. De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht en het handhaven van deze nieuwe regels.

De gemeente kan bij een concrete overtreding van de in de Wet goed verhuurderschap geregelde onderwerpen een bestuurlijke boete opleggen. Ook mag de gemeente bestuursdwang toepassen, om de verhuurder te dwingen de overtreding ongedaan te maken. Verder kan er een zogenaamde ‘beheerovername’ toegepast worden. Voor DURF zijn betaalbare woningen een speerpunt in ons partijprogramma. Een normale prijs die past bij de woonruimte. Maar niet alleen de betaalbaarheid maar ook alles wat er komt kijken om woonruimte te verkrijgen en te behouden is van groot belang. Bij het huren van woon- of verblijfsruimten komt het voor dat er misstanden kunnen zijn als het onder andere gaat om in verhouding te hoge huren, slecht onderhoud en misbruik maken van de sociaaleconomische kwetsbare positie van de huurder.

DURF is dan ook voorstander van het actief sturen op goed verhuurderschap om misstanden te voorkomen en zijn dan ook blij dat er nu een wettelijke norm is waarmee de gemeente deze ongewenste situaties kan aanpakken. Wij willen dan ook dat dit door het college voortvarend wordt opgepakt. DURF heeft daarom tien vragen aan het college gesteld om te bekijken of dit op korte termijn zal gaan gebeuren.