Een belangrijk doel van DURF is om meer mensen te betrekken bij de lokale politiek. Volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en wij zullen ons inzetten voor een zo’n hoog mogelijke opkomst. Om de opkomst te bevorderen kan ook de gemeente zich inzetten en daarmee de betrokkenheid van inwoners versterken. In 2018 besloot 62 procent van de Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers naar de stembus te gaan om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Dit was hoger dan het landelijk gemiddelde van 55 procent, maar toch valt er nog een wereld te winnen. Nog steeds blijven vier op de tien kiezers thuis in onze gemeente bij de lokale verkiezingen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat een brief van de burgemeester aan kiezers het meest effectief is om de opkomst te verhogen. De gemeente Teylingen heeft eerder al budget vrijgemaakt voor maatregelen om de opkomst te verhogen. Met name bij bepaalde groepen die minder dan gemiddeld naar de stembus neigen te gaan zoals jongeren en laaggeletterden kunnen specifieke maatregelen ervoor zorgen dat er veel winst wordt behaald.

DURF heeft raadsvragen gesteld om te vragen of de gemeente Katwijk zich ook zal inzetten voor een hogere opkomst en of de burgemeester een brief zal sturen om de opkomst verder te bevorderen. Uiteindelijk is het juist in tijden dat het vertrouwen in het bestuur minder wordt belangrijk dat iedereen van zich laat horen.

Comments

comments

DELEN