Voor sommige maatschappelijke organisaties in de gemeente Katwijk is het moeilijk om energierekeningen te betalen. Om een deel van de prijsstijging in de energiekosten op te vangen, biedt de gemeente Katwijk de Energiesubsidie voor non-profitorganisaties aan. Tot en met 2 mei 2023 was het mogelijk om de subsidie aan te vragen. Dit hebben 29 organisaties gedaan. Inmiddels hebben 25 maatschappelijke organisaties die aan de voorwaarden voldoen subsidie toegekend gekregen. Zij ontvangen eenmalig een geldbedrag van €2.000,- of €5.000,-.

Wethouder Sonny Spek zegt hierover: “Ook de maatschappelijke organisaties in onze dorpen merken dat de energieprijzen hoog zijn. Dit hakt er hard in en daar willen we bij helpen. Voor dit college is hulp bieden aan diegenen dit het moeilijk hebben door de hoge energiekosten een topprioriteit. Het is fijn om te zien dat deze regeling – als onderdeel van een breder pakket aan maatregelen uit het Winterplan – helpt waar ‘t nodig is.”

Het Winterplan
De Energiesubsidieregeling voor non-profitorganisaties is één van de acties uit het Winterplan. Dit plan bestaat uit maatregelen en acties om hulp te kunnen bieden aan inwoners, (maatschappelijke) organisaties en instellingen die het moeilijk hebben door hoge energierekeningen. De gemeente werkt nog aan meer acties. Bijvoorbeeld aan de inzet om woningen en gebouwen energiezuiniger te maken.