De energietoeslag van het kabinet komt in Katwijk ook beschikbaar voor studenten. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een reactie op vragen van DURF.

De gemeente gaat de beleidsregels aanpassen waardoor studenten nu ook recht krijgen op de energietoeslag. ‘De aanpassing van het beleid en de compensatie hebben beperkte gevolgen op de ambtelijke capaciteit en het beschikbare budget’ is te lezen in de beantwoording. De gemeente verwacht eind oktober/begin november de nieuwe regels te hebben vastgesteld. Vanaf dan kunnen studenten de energietoeslag aanvragen.

Begin augustus oordeelde de rechtbank Gelderland dat de gemeente Nijmegen onterecht studenten uitsluit van de energietoeslag. ‘Het college [van Nijmegen] stelt dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag omdat de woonsituatie van studenten als groep zeer divers is. Op deze wijze wordt volgens de rechtbank een niet te rechtvaardigen onderscheid gemaakt’.

Deze uitspraak kan gevolgen voor heel het land hebben, ook voor onze gemeente. Het gaat voor Katwijk waarschijnlijk om een kleine groep mensen, maar DURF wilde hier wel duidelijkheid over.