Home Nieuws Lokaal Nieuws Fietsonderdoorgang Leiden-West vanaf 1 september open

Fietsonderdoorgang Leiden-West vanaf 1 september open

Vanaf donderdag 1 september kunnen fietsers ter hoogte van Leiden-West ongehinderd onder de A44 en de op- en afritten doorfietsen. Dit is gunstig voor recreanten die vanuit Leiden naar de kust willen of juist vanuit Katwijk richting Leiden, maar zeker ook voor de forenzen die op de fiets van en naar hun werk rijden. Met deze onderdoorgang is een wens van gemeente Leiden gerealiseerd. De fietsverbinding is in opdracht van de provincie Zuid-Holland door aannemer Comol5 uitgevoerd.

Snellere verbinding tussen Leiden en Katwijk
Aan de kant van Leiden sluit de fietsonderdoorgang aan op het fietspad langs de Plesmanlaan, wat voor een snelle verbinding zorgt met Leiden-centrum. Aan de kant van Katwijk is de fietsonderdoorgang verbonden met het fietspad over de Torenvlietbrug, waar fietsers hun weg kunnen vervolgen via de huidige route richting Valkenburg of Stevenshof.
Comfortabel en veilig gevoel
Bij het ontwerp van de fietsonderdoorgang is rekening gehouden met de sociale veiligheid. Zo zijn er geen donkere hoeken en is er een ruime doorkijk door de verbinding gemaakt. Ook is een van de wanden over een langere lengte lager gemaakt, zodat gebruikers eroverheen kunnen kijken en het naastgelegen groen kunnen zien. Onder de A44 is het dek open gelaten tussen de rijbanen, zodat hier daglicht is.
2.500 vierkante meter tegeltjes
Het patroon van het tegelwerk (DNA profiel) is een verwijzing naar het naastgelegen Leiden Bio Science Park, waar veel onderzoek en productontwikkeling op het gebied van life sciences plaatsvindt. Dit is een keuze van de gemeente Leiden, zodat de onderdoorgang aansluit bij dit voor Leiden belangrijke gebied, waar ook andere verkeerstunnels een soortgelijk tegelpatroon hebben.

Toekomstige snelfietsroute
De onderdoorgang is een belangrijk deel van de doorfietsroute die tussen Katwijk en Leiden gerealiseerd zal worden. In de gemeente Katwijk komt het fietspad op de plek waar nu de tijdelijke Tjalmaweg ligt. Als de tijdelijke weg niet meer nodig is wordt een deel van de weg omgebouwd tot doorfietsroute. Naar verwachting is de route in de tweede helft van 2023 gereed.
Feestelijke opening! Ben jij erbij?
Op woensdag 31 augustus wordt de fietsonderdoorgang feestelijk geopend door onder meer gedeputeerde Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland en wethouder Ashley North van gemeente Leiden. Ze zouden het leuk vinden als ze hierbij hulp krijgen van mensen uit de omgeving die de onderdoorgang gaan gebruiken! Ben jij er graag bij én help je mee met de officiële openingshandeling? Stuur dan voor maandag 22 augustus een mail naar info@rijnlandroute.nl. De feestelijke opening vindt in de ochtend van woensdag 31 augustus plaats. I.v.m. verkeersveiligheid kan een klein groepje meefietsen. Daarom wordt een selectie gemaakt uit de aanmeldingen. Vermeld bij je aanmelding:
– Je naam
– Leeftijd
– Kledingmaat t-shirt
– Waarom jij graag gebruik gaat maken van de fietsonderdoorgang
– Én met welk vervoersmiddel (dit vervoersmiddel neem je dan natuurlijk mee naar de opening)
– Laat ook even weten of je iemand mee wilt nemen