Ingezonden: KiesKatwijk

Ik vergeet het grote verkiezingsdebat van RTV Katwijk niet snel. Tijdens de uitzending werd ik redelijk beroerd en achteraf bleek dat ik besmet was met Corona. Voor de uitzending nog negatief maar na de uitzending toch nog maar een keer testen… Positief. Redelijk vermoeid maar ook erg duizelig stond ik voor een front van CDA, SGP en CU.

We praatten poep
De stelling was dat we geen geld meer hebben en binnenkort praktisch failliet zouden zijn. Bij hoog en laag beweerde de nu inmiddels wethouder financiën dat we poep praatten. Nu net een jaar later komt de waarheid al naar buiten. Overigens eerder dan onze partij verwacht had: “We hebben financiële uitdagingen is de omfloerste boodschap”. Iets waarvoor wij dus al eerder waarschuwden. Het is een lastige keuze om dit soort dingen te zeggen. Iedereen weet dat als je tijdens een campagne alleen maar zegt dat we moeten bezuinigen omdat anders straks de schulden tegen de plinten klotsen je daar niet echt stemmen mee wint. Maar het is wel een eerlijk verhaal. De kiezer heeft voor onze visie helaas maar 1 zetel over gehad maar de Katwijkers worden nu wel met alle problemen opgescheept. Torenhoge belastingen in ruil voor afgeroomde voorzieningen.

Scholen en Valkenhorst de grootste uitdagingen
De wethouder geeft dus in een persbericht aan dat we “uitdagingen” hebben. Typische communicatietaal om een pil te vergulden maar echt serieus nemen hoeven we het blijkbaar niet. 2022 was toch afgesloten met een meevaller van 3,5 miljoen? Dat is natuurlijk een excuus voor de ellende die er nog aan gaat komen. We krijgen voor de zoveelste keer weer een verhaal over keuzes maken en over “aan de knoppen draaien”….

Maar sommige dingen zijn geen keuzes helaas. Zo moeten we de scholen vernieuwen. Deze staan weggeschreven in de MIP (Meerjaren Investerings Plan, tegenwoordig heet dat een agenda…. ) Voor het vervangen van de scholen is onder de noemer IHP (integraal huisvestingsplan) een begroting die nog niet eens compleet is. De aankomende jaren kost dat al miljoenen en na 2030 meer dan 93 Miljoen.

Alleen al van deze bedragen zou je moeten schrikken. Het naar achteren schuiven is geen optie. Je moet de scholen toekomstbestendig maken en zorgen dat iedereen in een goed gebouw onderwijs kan krijgen. Deze bedragen zijn gelukkig allemaal doorgerekend. Wat niet is doorgerekend: Valkenhorst….

Als je Jaap Haasnoot zegt, dan zeg je Valkenhorst. Niet voor niks want mijn collega probeert nu al jaren te vertellen dat dit als het zwaard van Damocles boven onze financien hangt. Een normale doorrekening van de kosten is er niet. Door het wurgcontract kunnen we onvoldoende kosten declareren en leiden we er in totaal misschien meer dat 100 miljoen euro verlies op. De juiste calculaties in een Impactanalyse worden geheim gehouden. Het excuus van het college: Valkenhorst staat er niet in een paar jaar. Maar de kosten zijn dermate hoog dat , ook al zou je dit verspreiden over enkele jaren, er een enorm gat in de begrotingen zal vallen. Onze inwoners subsidieren daarmee het Rijk en de rijken van buiten onze gemeente die er straks zullen gaan wonen.

Wie mag dat betalen….
In dit geval hoeven we niet te zoeken naar de lieve Gerritje… De inwoners van Katwijk gaan straks enorm veel OZB betalen voor de toekomstige inwoners van Valkenhorst. Wel in ieder geval goed om te weten waar je OZB naar toe gaat… Naar mensen uit de regio of de rest van Nederland dus. De nieuwe inwoners gaan dus wonen op de kosten van alle Katwijkers.

Dan nog even een knuppel in het hoenderhok…
Afgelopen week werd duidelijk dat de volledige coalitie van DURF, SGP, CU en oppositie CDA, PvdA en D66 het allemaal geen probleem vinden dat het nieuwe Cultuurhuis van Katwijk meer dan 11 miljoen gaat kosten en dat we niet precies weten wat we daarvoor krijgen en of het traject wel uitvoerbaar en haalbaar is. Als er een kink in de kabel komt hebben we opnieuw weer zinloos miljoenen verbrand. Het is alsof een burger een stuk grond koopt om een huis te bouwen maar niet weet of hij het dak wel kan betalen.. Maar laten we het gewoon maar doen! Zoals de SGP zei: Laten we tijdens het traject kijken hoe de wind staat. Dat noem ik met het oog op alle kosten geen gezond verstand politiek!

Zo ziet u maar. KiesKatwijk had misschien geen positief verhaal tijdens de verkiezingen. Maar als we met de kennis van nu kijken… We hadden geen ongelijk!

Gijsbert Schrijvers