In het huidige Valkenburg komt geen tweede begraafplaats. Dat zei wethouder Gerard Mostert vorige week donderdag tijdens de behandeling van de gebiedsvisie Tjalmastrook in de gemeenteraad. Het CDA merkte op dat er, ondanks een aangenomen voorstel van de gemeenteraad eerder, er geen begraafplaats ingetekend staat.

Door Marc Wonnink

Die begraafplaats is nodig omdat met de komst van Valkenhorst, de huidige begraafplaats te klein wordt. Om er voor te zorgen dat er genoeg plekken beschikbaar blijven, wil de gemeente een tweede begraafplaats realiseren. Maar, zo blijkt nu, die hoeft niet per se in het huidige Valkenburg komen te liggen.

‘Er is inderdaad een motie aangenomen waarin gezegd is: reserveer ruimte voor begraven in oud-Valkenburg’, sprak wethouder Mostert.

‘We hebben nu een integrale blik op het hele gebied. Moet dat in het oude gebied van Valkenburg?’ Nee, is de visie van het college. Een begraafplaats voor ‘nieuwe’ Valkenburgers kan prima op bijvoorbeeld Valkenhorst. ‘Oud’- Valkenburgers kunnen gewoon begraven worden in hun eigen dorp.

‘Het is nooit een doel geweest om twee begraafplaatsen in Valkenburg te hebben’, sprak Mostert. Het grootste gedeelte van de gemeenteraad heeft begrip voor de uitleg van de wethouder. Alleen het CDA heeft daar nog moeite mee. ‘Als er behoefte aan is, moeten we daar dan geen gevolg aan geven?’, vroeg Barend Tensen zich af.