Nieuwe berekeningen tonen aan dat er voldoende stikstof word gecompenseerd bij de bouw van 5600 woningen op Valkenhorst. Het college heeft inmiddels het bestemmingsplan aangeboden aan de gemeenteraad.

Het stikstof zorgt in heel Nederland voor bouwproblemen. Men moet aantonen dat er in de omgeving minder stikstof geproduceerd wordt, dan nu het geval is. Dat zou met het opkopen van drie agrarische bedrijven in het plangebied en het gasloos maken van de bestaande hangaargebouwen van het voormalig vliegkamp moeten lukken.

Nieuw model
In februari kon het bestemmingplan voor woongebied Valkenhorst niet door de gemeenteraad worden vastgesteld. Met de komst van een nieuw model kon toen niet worden gegarandeerd dat er voldoende stikstofrechten voor Valkenhorst beschikbaar waren. Inmiddels blijkt dat dat wel het geval is.

Wethouder Gerard Mostert is bijzonder opgelucht over de uitkomsten van de nieuwe stikstofberekeningen en het positieve oordeel hierover van de Omgevingsdienst Haaglanden. ‘Dus het is eindelijk zo ver. Ons college kan het bestemmingsplan opnieuw in procedure brengen. Ik ga ervan uit dat de gemeenteraad dit snel zal oppakken en hoop op groen licht voor het bestemmingsplan voor de zomer.’

Vanavond, donderdagavond 19 mei presenteert het college de berekeningen en de toets door de Omgevingsdienst Haaglanden aan de gemeenteraad. Naar verwachting behandelt de gemeenteraad het bestemmingsplan in juni, gericht op vaststelling op 30 juni.

Comments

comments

DELEN