Op verzoek van het CDA stelt het college voor het maximale bedrag van de starterslening te verhogen van 30.000 naar 50.000 euro.

Uitbreiding starterslening
In Katwijk kunnen starters op de koopwoningmarkt een beroep doen op de starterslening van de gemeente. Met deze lening kan een starter, bovenop de maximale hypotheek en onder gunstige voorwaarden, een extra bedrag lenen waardoor een (eerste) koopwoning nét wel bereikbaar wordt. Dit geldt voor woningen tot aan de NHG-hypotheekgrens (325.000 euro). Fractievoorzitter en woordvoerder wonen Barend Tensen vroeg het college ruim een jaar geleden of deze net als in andere Duin- en Bollenstreekgemeenten omhoog kan én of het ook voor nieuwbouw kan gelden. Dat laatste is nu namelijk niet het geval. Na grondig onderzoek stelt het gemeentebestuur dat nu aan de raad voor.

Onderzoek
Uit dat onderzoek blijkt dat uitbreiding van de regeling ervoor kan zorgen dat koopwoningen voor een grotere groep huishoudens bereikbaar worden. Daaruit blijkt ook dat gezien het geringe aantal kopers met een starterslening de invloed op verkoopprijzen minimaal is en de kans op prijsopdrijving onwaarschijnlijk. De schaarste aan woningen en de lage rentevoet hebben een veel groter effect op de prijs van koopwoningen. Tensen: “Het wordt voor starters steeds moeilijker om een eigen woning te kopen. Naast eerdere maatregelen om starterswoningen voor starters te behouden is dit voor hen een mooi steuntje in de rug!” Het voorstel komt binnenkort naar de gemeenteraad toe.

Comments

comments

DELEN