Wie wil er niet met de bon van kavelnummer 186 thuiskomen? Zin in een gezellige avond met mogelijke aankopen vanaf € 5,-? Ook de avond starten met gratis koffie en twee consumptiebonnen? Wilt u zo ook het onderhoud van de parochiekerk van de H. Joannes de Doper in Katwijk aan den Rijn steunen? Dan is de traditionele kerkenveiling vrijdagavond 14 april om 20.00 uur in ‘de kleine JOANNES’ the place to be. Kom gewoon langs, het verplicht tot niets, en laat u verrassen door 217 kavels met vast en zeker voor ieder wat wils. Helpt u mee om na drie veilingloze jaren een nieuwe poging te wagen om het recordbedrag van € 26.828,- uit 2009 te benaderen?

De veilingcatalogus vindt u op de website www.joannesdedoper.nl en kunt u ook achterin de kerk afhalen of bij het parochiekernsecretariaat op dinsdag-, donderdag- of vrijdagochtend van 8.45 – 11.45 uur. Het motto van samenkomen is ‘Trouw aan ons kerkgebouw’ en het zou al mooi zijn als we met elkaar meer ophalen dan de € 21.272,- van de laatste kerkenveiling in 2019. Met de opbrengst wordt jaarlijks een invulling gegeven aan een bepaald doel zoals nu het onderhoud van het neogotische kerkgebouw uit 1911.

In 1903 was de eerste bloembollenveiling voor de bouw van een nieuwe r.-k kerk
Het was pastoor H. Thomann (1901 – 1908) die op 2 september 1902 een vergadering bijeenriep van ‘Heeren bloembollenkweekers- en handelaren’ uit de parochie te houden in café Hein Fennes in de Kerkstraat. Er was een keurig gedrukte uitnodiging van de pastoor, ondertekend in zijn functie als president en pastoor van de parochie H. Joannes de Doper. De president vermeldde op dezelfde convocatie alle 28 personen die waren uitgenodigd met naam en toenaam zoals onder andere Caspers (Anton), Grimbergen (Mathijszoon), Grimbergen (Janszoon), Meijer (Bruggestraat), van Rijn (Pauluszoon), van Rijn, Paulus (Veereind), van der Weyden (Rijnsburg), Sluijter (Katwijk aan Zee) enz.

Het ‘leuke’ is dat er met een kroontjespen op het archiefexemplaar nog eens 32 namen bijgeschreven zijn, naast de 28 ‘gedrukte’ namen! Kennelijk waren er toch meer heren kwekers die ook mee wilden doen aan het goede doel voor hun parochie. Zo moesten er liefst zestig kwekers, waaronder enkele handelaren / exporteurs uit de parochie, voor deze eerste vergadering als bovengenoemd aanwezig geweest zijn. Er werd toen zelfs een vereniging opgericht met de naam ‘Katholiek Katwijk vooruit’.

De fundering van de r.-k kerk bestaat uit bloembollen!
De opbrengst van de bollen, geveild in augustus 1903, bedroeg 596 gulden en 8,5 cent! De tweede veiling in 1904 bracht 530 gulden op en de veiling in 1905 ‘scoorde’ 652 gulden en 50 cent. Een prachtig begin om in mei 1911, na de start van de bouw in oktober 1910, het huidige schitterende kerkgebouw te laten inwijden door Mgr. Callier van Haarlem.

Alle redenen, als u er wel eens binnen bent geweest om mee te vieren of bij de jaarlijkse Open Monumentendag of bij andere levensmomenten, om vrijdagavond 14 april bij de traditionele kerkenveiling om uw financiële steentje bij te dragen. Reken maar dat het dan ook gezellig is die avond in ‘de kleine JOANNES’.

Lees hier de kerkenveilingcatalogus 2023