Komend weekend is het 60 jaar geleden dat de Cubacrisis plaatsvond. Zaterdag openen in het hele land musea en objecten die gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog hun deuren. Het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg doet mee aan de activiteiten.

Door: Marc Wonnink

Het weekend is een initiatief van de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog. Die organisatie probeert zoveel mogelijk objecten en musea, gerelateerd aan de Koude Oorlog, open te krijgen voor publiek.

Oude telefooncentrale
Het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg is gevestigd in de voormalige telefooncentrale van Marinevliegkamp Valkenburg, schrijft de organisatie in een persbericht. Het gebouw is een typische bunker uit het Koude Oorlog-tijdperk: begin jaren ’80 van de vorige eeuw gebouwd met 60 centimeter dikke muren, een gasdichte stalen voordeur en kleine ramen die van binnen met stalen luiken konden worden afgesloten.

In het bezoekerscentrum is een expositie ingericht over de geschiedenis van het vliegveld (1939-2006). Tijdens de Koude Oorlog hadden de op Valkenburg gestationeerde marinevliegtuigen als belangrijke taak Russische onderzeeboten op te sporen.

Het bezoekerscentrum is die zaterdag langer open dan normaal, namelijk van 10 tot 17 uur.

Luister hier naar het interview met de heer Marco P.J. Borst, van bezoekerscentrum Vliegkamp Valkenburg, in Katwijk NU op maandag 17 oktober.