La Bohème bij RTV Katwijk

De artistieke opbrengst van een Parijse schildervriendschap. Die is nu te zien en te beleven in het Katwijks Museum. Vanaf maandag 28 augustus besteedt RTV Katwijk hier aandacht aan op televisie.

Een vriendengroep van vier Nederlandse kunstenaars beproefde in Parijs omstreeks 1870 zijn geluk: dat waren de broers Jacob en Matthijs Maris, Frederik Hendrik Kaemmerer en David Adolphe Constant Artz. In de tuinen van Montmartre in Parijs, bij het naburige Fontainebleau en Barbizon en aan de rivier de Marne werkten ze in de openlucht. Ze vonden er nieuwe landschappen en jonge Sintivrouwen uit Midden-Europa die poseerden als ‘Italiennes’. Verder zochten ze in Parijs toonaangevende leermeesters, kooplustige kunstminnaars en het vrijgevochten la vie de Bohème van Saint-Germain-des-Prés, de vrijgevochten Parijse wijk.

Wat dat allemaal te maken heeft met Katwijk en de alhier begraven schrijver Johannes Kneppelhout, vertelt conservator André Groeneveld van het Katwijks Museum in de tv-documentaire bij RTV Katwijk. Te zien vanaf maandag 28 augustus dagelijks om 12.00 uur, 18.00 uur en 21.30 uur. Gemaakt door Jaap Arnoldus en Adri van Beelen.

Bron: RTV Katwijk