Op donderdag 4 mei 2023 lanceert Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 officieel haar nieuwe website en databank, waarin de individuele verhalen staan van meer dan 19.500 vaarplichtige zeelieden en ruim 1.300 schepen uit de Tweede Wereldoorlog.

Stichting Koopvaardijpersoneel 1940 – 1945 vertegenwoordigt de belangen van de opvarenden en nabestaanden van de Nederlandse Koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog. Ze spant zich in om de geleverde prestaties, plichtsbetrachting, moed en doorstane ontberingen een blijvende plek te geven in de onze collectieve herinnering.

Onze koopvaardij leverde de grootste Nederlandse bijdrage aan de geallieerde strijd en eindoverwinning. Toch, de vele duizenden Nederlandse zeelieden, ze zijn stilaan geworden tot een vergeten groep veteranen. Waar de Marine, Landmacht en Luchtmacht hun oorlogsdoden al decennia kunnen herdenken, was dat tot nu toe niet mogelijk voor de Koopvaardij. Maar op 4 mei wordt een uniek project van 17 jaar onderzoek afgerond met de lancering van een databank waarin alle opvarenden en hun schepen een eigen verhaal krijgen.

Daarmee wordt het, 78 jaar na onze bevrijding, eindelijk mogelijk om de inzet van de Nederlandse koopvaardij de erkenning en waardering te geven die ze zo verdienen en de 4.167 Nederlandse en buitenlandse gesneuvelden van onze Koopvaardijvloot met naam en verhaal te kunnen herdenken.

Het is een grote eer dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, tevens petekind van de Koopvaardij, de lancering van de website en databank op 4 mei zal komen verrichten, waarbij ook een authentiek stoomschip op de Maas betrokken zal zijn.

De lancering zal plaatsvinden op 4 mei om 11.30 uur.

Zangeres Emma Brown zal haar medewering verlenen met het Nederlands Douane Orkest o.l.v. Bjorn Bus. Emma heeft opgetreden met de Marinierskapel der Koninklijke Marine tijdens de 3 Oktober-viering in Leiden, met de Band of Liberation tijdens de bevrijdingsfestiviteiten op Texel. Ook heeft zij gezongen tijdens de D-day herdenkingen in Normandië en in diensten van het Royal British Legion, de Normandy Veterans Association en de Last Post Association.

Wij nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de lancering. Aanmelding is mogelijk tot uiterlijk 1 mei 12.00 uur via info@koopvaardijpersoneel40-45.nl onder vermelding van naam, medium en functie.

Meer informatie over de databank en de Stichting is te vinden op de website www.koopvaardijpersoneel40-45.nl of via voorzitter Hubert Nijgh (06-15336311 )

Foto: Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945