Het leerlingenvervoer in Katwijk is niet perfect, maar de ‘verontrustende conclusies’ waar Ouders & Onderwijs vorige maand mee op de proppen kwam gelden niet voor Katwijk. Ouders & Onderwijs schreef dat leerlingenvervoer, leerlingen uitput.

‘De geschetste situatie in het verslag en de publicatie is een generalisatie van wat er landelijk is opgehaald. De situatie in afzonderlijke gemeenten is vaak anders. Dat geldt ook voor de gemeente Katwijk’, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

29 klachten
In Katwijk zijn het afgelopen half jaar 29 klachten ontvangen, op meer dan 45.000 ritten. De gemeente is bezig met het opzetten van een tevredenheidsonderzoek over het aangepast vervoer door een onafhankelijke partij. De gemeente hoopt dat dit onderzoek inzichten kan geven om het leerlingenvervoer te verbeteren.

Uit de opgehaalde landelijke reacties blijkt dat leerlingen in de knel komen. ‘Nu zijn ritten vaak veel te lang, wisselen chauffeurs te vaak en is de situatie in de bus soms zelfs onveilig. Met als gevolg dat de toch al kwetsbare leerlingen uitgeput op school aankomen.’

In Katwijk ligt dat genuanceerder volgens een woordvoerder. ‘We ervaren in sommige situaties een verschil tussen de belevingswereld van het kind en de afgesproken dienstverlening. Vooral als het gaat over veranderingen in de uitvoering van het aangepast vervoer. Bijvoorbeeld als een leerling elke dag 10 minuten in de bus zit en dan door omstandigheden of na een veranderde rittenplanning de rit 30 minuten duurt. De leerling en ouders ervaren een grote vertraging, het kan stuiten tot onbegrip en is soms reden tot het indienen van een klacht. Contractueel gaat het echter nog steeds volgens de afspraak.’ Die omstandigheden kunnen ziekte of een andere route vanwege een nieuwe leerlingen zijn.

Gemiddeld een half uur
Landelijk blijkt dat de helft van de leerlingen langer dan een uur onderweg is. In Katwijk is het gemiddeld per rit een half uur. ‘Bedenk hierbij dat sommige scholen op een uur of langer rijden liggen. Maar ook dat de woningen van de leerlingen verspreid door Katwijk liggen en de leerlingen dus langer in de taxi zitten dan wanneer ze direct gebracht zouden worden.’

Uitdagingen
Binnen het leerlingenvervoer zijn er wel diverse uitdagingen. Kinderen zijn onrustig in het vervoer, er is onrust in de taxiwereld. Corona heeft weinig goeds gedaan. Verder is er een grote krapte en hoog verloop op de arbeidsmarkt en een hoog ziekteverzuim. Dit maakt van de uitvoering van het leerlingenvervoer en aangepast vervoer in het bijzonder elke dag een puzzel om elk kind naar school te brengen en op te halen.

Inhoudelijk reageren op dit artikel, of ervaringen delen? Mail naar redactie@rtvkatwijk.nl.

Reclame