De Leidse bakker op de weekmarkt is gehuldigd voor zijn 40-jarige deelname aan de markt. Wethouder Jacco Knape kwam op de één na laatste weekmarkt van het jaar langs met een bos bloemen en een fles wijn om de bakker te feliciteren.

Door Gwen Ouwehand

Vrijdagmorgen staat de kraam vol met mensen die de laatste inkopen voor de feestdagen komen doen. Tussendoor vindt de bakker een klein gaatje om met de wethouder te praten en de felicitaties in ontvangst te nemen.

40 jaar en langer
Volgens de gemeente heeft de bakker sinds 1981 een vergunning om op de markt te staan. ‘Maar daarvoor stonden ze er ook al, dus het is echt een begrip op deze Katwijkse markt. Daarom verdient het wat aandacht’, vertelt Jacco Knape.

Ze vinden het belangrijk om mensen die lang op deze markt staan in het zonnetje te zetten. ‘Het is een hele gevarieerde markt die mensen uit heel Katwijk trekt. Deze mensen hebben daar jaren aan bijgedragen, en daar zijn we blij mee’, aldus de wethouder.

Pensioen
De Leidse Bakker zelf gaat per januari met pensioen. Hij wordt dan zeventig jaar en dat vindt hij een mooie leeftijd om er mee te stoppen. Het laatste jaar was zwaar, omdat het op lichamelijk vlak wat minder gaat.

De 40 jaar zijn hem in ieder geval goed bevallen. ‘Het is me altijd goed bevallen, altijd fijn. Goeie klanten die we allemaal kennen’, beschrijft de bakker. ‘Het is nu aan de jeugd om nog een jaartje of 15 door te gaan.’