Vanaf donderdag kunnen huishoudens met een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum de energietoeslag aanvragen. De energietoeslag was eerder alleen bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120 procens van het sociaal minimum. De afgelopen maanden nemen de geldzorgen en -problemen ook toe bij huishoudens met een laag middeninkomen. Daarom heeft het college besloten de doelgroep voor de energietoeslag te verruimen.

‘Steeds meer huishoudens maken zich zorgen of ze kunnen rondkomen. Door de sterke stijging van de energierekening en de torenhoge inflatie komen zij in financiële problemen. Dit treft vandaag de dag ook de lage middeninkomens. Als gemeente willen we juist deze groep ondersteunen in hun bestaanszekerheid en daarmee proberen we een barmhartige overheid te zijn’, geeft wethouder Gerard Mostert aan. Om meer huishoudens te ondersteunen wordt de inkomensgrens verhoogd in 2022 en 2023.

Huishoudens met een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking voor de energietoeslag van 1300 euro. Tot deze groep horen nu ook alleenstaanden met een inkomen van ongeveer 1500 per maand, of samenwonenden die rond moeten komen van ongeveer 2200 euro. Dit geldt ook voor alleenstaande gepensioneerden met een maandelijks inkomen van ongeveer 1700 euro of samenwonende gepensioneerden met een inkomen van ongeveer 2300 euro. Daarnaast kunnen nu ook studenten aanspraak maken op de energietoeslag. Goed om te weten is dat er voor de energietoeslag wordt gekeken naar het inkomen niet naar het spaargeld van de inwoners.

Er zijn inwoners waarvan de aanvraag is afgewezen. De gemeente bekijkt de eerdere aanvragen opnieuw. Degene die met de nieuwe regels nu wel in aanmerking komen voor de toeslag hoeven deze niet opnieuw aan te vragen.

Hoe vraag ik de toeslag aan?
Als hoofdhuurder of eigenaar van de woning kunt u de toeslag aanvragen. U vindt alle informatie over hoe u de toeslag aan kunt vragen en de voorwaarden op www.katwijk.nl/energietoeslag. Na uw aanvraag controleert de gemeente of uw huishouden recht heeft op de toeslag. Als u in aanmerking komt voor de toeslag ontvangt u deze binnen 8 weken na de aanvraag.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de toeslag?
De Formulierenbrigade helpt u graag met uw (digitale) aanvraag. U kunt langskomen op één van de drie onderstaande plekken.

Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever:

Dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur
Donderdag van 13.30 tot 15.30 uur

Het Kwadrant (Wijkteam, eerste etage):

Maandag van 09.00 tot 12.00 uur
Woensdag van 09.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur

De Burgt, Rijnsburg:

Dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur
Donderdag van 09.00 tot 12.00 uur

Vorig artikelDogan Corneille nieuwe trainer FC Rijnvogels
Volgend artikelSinterklaasintocht Katwijk aan den Rijn