Bijna twee jaar na de allesverwoestende brand opent de Valkenburgse fietsenmaker Hoekstra Wheels op vrijdag tien februari de deuren van het nieuwe pand. Na bijna twee jaar in noodlocatie ‘De Peuk’ is het fijn om weer een ‘eigen’ plek te hebben.

Op 21 februari, precies twee jaar na de brand die het bedrijf aan de Torenvlietslaan in de as legde, is een open dag. Iedereen is dan welkom tussen 10.00 en 18.00 uur. De brand stortte de familie Hoekstra van de ene op de andere dag in een nachtmerrie. De zaak verwoest en daarna een ellenlange procedure met de gemeente om te komen tot nieuwbouw. Een procedure waar overigens beide partijen steken hebben laten vallen. Er is genoeg over geschreven, en met Jack Hoekstra is afgesproken vooral blik vooruit te houden.

Dinsdagmiddag staat een trotse ondernemer voor zijn nieuwe pand. Sinds vorige week dinsdag, met het sluiten van de noodlocatie in De Peuk is het alle hens aan dek. Er is licht, internet, een kassa. De werkplaats het museum van Jack is ingericht. De winkel en het magazijn is gevuld. Aan de bestrating wordt nog gewerkt, maar dat komt op tijd goed. Niet alleen de stratenmakers, maar ook Jack Hoekstra, zijn vader, broer en een trouwe medewerker helpen mee. Even tijd voor een interview is er wel. Een een foto.

Vrijdag gaat de winkel voorzichtig open, maar eigenlijk wordt er al gesleuteld. Zeker voor de vaste klanten. ‘Af en toe komt er een klantje binnen. Dan moeten we echt zoeken naar de spullen. Dat wordt nog wel even wennen straks, zegt Hoekstra. Het zijn nu vooral de spreekwoordelijke laatste loodjes.

En dan moet het ook gaan lopen. ‘We hebben twee jaar lang geld uitgegeven, we moeten nu geld gaan verdienen.’ En dat moet wel gaan lukken. Op een steenworp afstand van de fietsenmaker ligt de N206, maar daarachter een voormalig vliegveld. Daar worden de komende jaren 5.600 woningen gebouwd.

Toch duizenden potentiële klanten erbij. Alhoewel het uitzicht op een vliegveld ook nooit verveelde.