Ingezonden: VVD

20 januari, 12 mei, 23 juni, 5 juli en 8 juli: liefst vijf keer stelde de VVD vragen over de situatie van Hoekstra Wheels. De Valkenburgse fietsenmaker werd begin 2021 getroffen door een verwoestende brand. De vergunningverlening rondom het nieuwe pand van de ondernemer verliep hierna uiterst stroef. Dit heeft er inmiddels toe geleid dat Hoekstra Wheels in zwaar weer verkeert, hetgeen afgelopen week reeds in diverse media te lezen was.

In onze laatste vragen, die de VVD samen met een enkele andere partijen indiende, werden een aantal oplossingen aangedragen om de situatie te verbeteren. Zo was een van de vragen aan het college om te kijken of het creëren van een woonbestemming bovenin het nieuwe pand van Hoekstra Wheels mogelijk is. Het college liet weten dat het bestemmingsplan dit niet toelaat en het “niet past in de visie”.

Ook een andere suggestie – een lening met garantstelling – werd van de hand gewezen, al werd wel benoemd dat de gemeenteraad kan afwijken van de regeling die een lening als deze mogelijk maakt (via de zogeheten hardheidsclausule). Deze lening is voor Hoekstra Wheels echter een verre van ideale oplossing.

Door alle vertragingen in de ruim afgelopen anderhalf jaar zijn de bouwkosten voor Hoekstra Wheels flink gestegen. Het college erkende voor de zomer in een interne evaluatie dat er fouten zijn gemaakt in de vergunningverlening voor de nieuwbouw van het pand. Er is nu dan ook creativiteit én bereidwilligheid nodig om de onderneming te redden. Als grootste fietsenmaker van het dorp en sponsor van maatschappelijke organisaties en activiteiten, is Hoekstra Wheels immers van grote betekenis voor Valkenburg.

De vorige week door Hoekstra Wheels georganiseerde bijeenkomst heeft nieuw schot in de zaak gebracht. Er lopen nu weer gesprekken tussen de ondernemer en de gemeente, op zoek naar een uitweg uit de impasse.

Fractievoorzitter Lennart van der Plas, vorige week nog aanwezig bij de bijeenkomst: “Het is ontzettend fijn dat er nu weer gesproken wordt. We hopen, nee, verwachten dat er nu ook écht een oplossing uit komt. Deze situatie is zo uitzonderlijk dat actie vanuit de gemeente geëist en gerechtvaardigd is. Zolang het nodig is, blijven we Hoekstra Wheels steunen en deze zaak intensief volgen.”

Luister hier naar het interview met de heer Lennart van der Plas, fractievoorzitter VVD, in Katwijk NU op vrijdag 4 november 2022.

 

Vorig artikelBrandgeur in Katwijk door grote brand in Leidschenveen
Volgend artikelDunea: Waterscan geeft inzicht en advies