Wie wordt de voorleeskampioen van Zuid-Holland

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 30 jaar! Wie wordt dit jaar de Voorleeskampioen van Nederland? Zeker is dat in deze spannende provinciale finale van Zuid-Holland één van de kanshebbers wordt gekozen. Dit jaar streden de meer dan 500 Zuid-Hollandse basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 tegen elkaar om de titel Provinciale Voorleeskampioen. Tijdens de voorrondes lazen schoolkampioenen uit de hele provincie een fragment voor uit een zelf gekozen boek. De provinciale winnaar gaat door naar de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd op 24 mei.

‘Wie wordt de voorleeskampioen van Zuid-Holland’

De provinciale finale van Zuid-Holland wordt gehouden op 19 april in de Bibliotheek Rotterdam
In totaal zullen 8 kinderen uit de groepen 7 of 8 van diverse basisscholen uit de provincie Zuid-Holland strijden om de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2023’. De finalisten zijn afkomstig uit Dordrecht, Gorinchem, Katwijk, Oegstgeest, ‘s-Gravenhage, Voorschoten, Zevenhuizen en Zoetermeer. 

De ouders, klasgenoten en leerkrachten zijn van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen. Een jury van deskundigen bepaalt wie het beste en boeiendst voorleest. De winnaar van de provinciale finale krijgt een grote beker, een boekenbon en een oorkonde. De presentatie van de provinciale finale is in handen van actrice, zangeres en theatermaakster Irene van der Aart. Zij verzorgt tevens samen met pianist Ed Boekee de entr’act tijdens het juryberaad. 

Landelijke finale
De Provinciale Voorleeskampioen gaat Zuid-Holland vertegenwoordigen tijdens de feestelijke landelijke finale op 24 mei 2023 in TivoliVredenburg Utrecht. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, bepaalt wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 30 jaar!
Maar liefst 3.498 scholen organiseerden in dit jubileumjaar een schoolwedstrijd – een record -. In totaal deden 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series Dagboek van een muts (125 keer) en Het leven van een loser (109 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 249 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijfster Carry Slee werd door 169 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.