Stichting Duinbehoud stelt dat door de bouw van 5600 woningen op voormalig vliegkamp Valkenburg voor extra stikstof in de duinen gaat zorgen. De stikstofrechten die moeten zorgen dat het binnen de regels valt, zijn volgens Maarten Langbroek van de stichting niets meer dan een papieren werkelijkheid.

Door: Marc Wonnink.

Volgens Langbroek voldoet de stikstofsaldering in het plangebied volgens Nederlandse regels wel, maar niet volgens de Europese. Volgens Langbroek worden bij Valkenhorst stikstofrechten gebruikt, die nu niet gebruikt worden. Concreet: er mogen in het gebied bijvoorbeeld 100 koeien staan die stikstof uitscheiden, en dus mag die uitstoot meegenomen worden in het plan. Echter staan die 100 koeien er niet, maar het zou wel mogen. Een papieren werkelijkheid dus volgens Langbroek.

‘Als Nederland hebben een belangrijke verantwoordelijkheid voor deze duinen. De Europese regels worden er altijd bij gehaald. Er zijn de laatste tijd een hoop milieugroepen die naar de rechter gaan, en die krijgen tegenwoordig ook nog wel eens gelijk,’ waarschuwt Langbroek de commissie. Stichting Duinbehoud ziet een gang naar de rechter als een laatste optie: ‘Als het moet, dan moet het. De duinen hebben namelijk geen stem.’