Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk in het zonnetje gezet

Op maandag 2 oktober, de eerste dag van de Week van de Toegankelijkheid, zijn de vrijwilligers van het Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk door wethouder Soetendal in het zonnetje gezet. Dit was ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het platform.

Aanleiding
Tijdens de evaluatie van het laatste scholenproject meldde secretaris Marijke van Duijn kort dat het platform in 2023 al 30 jaar bestaat. Dit feit was Moniek Lucassen, beleidsregisseur Sociale Leefomgeving van de gemeente, nog niet bekend. Zij was ook bij de evaluatie aanwezig, omdat zij ook een school had bezocht als begeleider bij het spel. Een maand later verraste Moniek Lucassen het platform met de uitnodiging om in oktober stil te staan bij het jubileum.

Feestelijke ontvangst
De laatste 6 jaar heeft het platform regelmatig overleg met de gemeente. De afspraak op 2 oktober was wel een hele bijzondere. Wethouder Welzijn en Zorg, Emile Soetendal, verwelkomde de vrijwilligers van PGK. Helaas konden niet alle genodigden aanwezig zijn. De vroegere kamer van de burgemeester was versierd met slingers en ballonnen. De verrassing werd nog groter toen de taartdoos werd geopend. Een grote, vierkante taart met het ronde, kleurrijke PGK-logo werd zichtbaar. Op de taart stonden 2 felicitaties. Eentje in sierlijke letters. En de andere tekst stond in braille: Gefeliciteerd, 30 jaar. Door de brailleletters kon de blinde Elvira Leschot ook lezen wat er op de taart stond. Voor alle aanwezigen was dat wel een mooi moment.

Terug- en vooruitkijken
Onder het genot van koffie thee, frisdrank en een heerlijk stukje taart werd er daarna gesproken over de afgelopen 30 jaar. In de beginjaren bracht het platform alleen schriftelijke adviezen uit.  Later zijn daar het beoordelen van locaties en het scholenproject bijgekomen. Het grootste verschil is wel dat het platform tegenwoordig voor veel zaken van tevoren wordt benaderd. Dat laatste is wel de beste manier. Om achteraf aanpassingen te moeten doen, kost altijd meer geld. Helaas is toegankelijkheid nog niet iets vanzelfsprekends. Daarom blijft de inzet van PGK ook in de toekomst nodig.

Trots
De wethouder vroeg de aanwezigen wat in de afgelopen 30 jaar het grootste succes is geweest. Dat was niet zo’n eenvoudige vraag om te beantwoorden. Er zijn in al die jaren grote maar ook veel kleine successen geboekt om de toegankelijkheid te verbeteren. Eigenlijk is ieder succes dan even belangrijk. De vrijwilligers zijn in ieder geval het meest trots op het scholenproject. Ieder jaar worden de basisscholen bezocht voor meer bewustwording. Met de gastles ‘Leven met een beperking ervaren leerlingen zelf hoe het is om een beperking te hebben. Dit gebeurt door middel van verschillende opdrachten. Daarnaast vertelt iemand met een beperking in de klas over zijn of haar beperking. Zowel de leerlingen als de docenten zijn ieder jaar erg enthousiast over de gastlessen. Dat geeft de vrijwilligers natuurlijk veel voldoening.

Bloemen
Aan het eind van de bijeenkomst was het fotomoment met de wethouder. Kort daarvoor hadden de 6 vrijwilligers een prachtig boeket bloemen ontvangen. In dat boeket zaten veel verschillende soorten bloemen en takken in diverse kleuren. Heel toepasselijk een zeer inclusief boeket waar de zonnebloem zeker niet ontbrak.

Bron: Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk.