De maximale huurprijs voor een woning dreigt te stijgen met zo’n 10%, in verband met de hoge inflatie. De puntprijs in het woningwaarderingsstelsel wordt namelijk jaarlijks verhoogd met de inflatie.

Door: Peter Onderwater

In het woningwaarderingsstelsel krijgen alle kamers en de meeste huurwoningen een maximale huurprijs. De kwaliteit van de woning wordt omgerekend naar een puntenaantal. Een woning krijgt bijvoorbeeld punten op basis van het aantal vierkante meter, de WOZ-waarde en het energielabel. Het puntentotaal leidt tot een maximaal toegestane huurprijs.

Hogere prijs, gelijke kwaliteit
Elk jaar gaat de puntprijs omhoog. Dat gebeurt komend jaar weer per 1 juli 2023, op basis van de inflatie over 2022. Maar vanwege de hoge inflatie betekent dit dat de puntprijs, en dus de maximale huurprijs van een woning, opeens fors kan gaan stijgen. Terwijl de kwaliteit van de woning niet is verbeterd.

Nieuw huurcontracten
Deze huurstijging is vooral te zien bij nieuwe huurcontracten. Wanneer een woning vrijkomt kan de maximale huurprijs die een verhuurder voor een woning mag vragen enorm stijgen. De jaarlijkse huurverhoging voor bestaande huurcontracten is losgekoppeld van de inflatie.

Oproep Woonbond
In een brief aan de Tweede Kamer en minister De Jonge pleit de Woonbond voor een lagere indexatie, om te voorkomen dat huurwoningen veel te duur worden voor de kwaliteit die zij bieden.

De woonbond vraag in deze brief aan minister De Jonge het volgende:
– het wetsvoorstel aan te passen, door af te stappen van de 1% opslag bij inflatie dan wel CAO-lonen bij de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector;
– de maximale huurverhoging bij commerciële verhuurders te verlagen tot onder de gemiddelde CAO-loonstijging en daarbij aan te sluiten bij de gereguleerde corporatiesector;
– het wetsvoorstel aan te passen door in de wet ook de indexatie van de puntprijs in het WWS te beperken, of dit te regelen per AmvB.

Luister hier naar het interview met de heer Mathijs ten Broeke, woordvoerder Woonbond, in Katwijk NU op vrijdag 4 november 2022.

 

Vorig artikelSolide overwinning Habithuis RVV heren 1 op Volley Zuid
Volgend artikel‘It giet oan’ voor vierde schooltuinseizoen Duinvallei