Veel Oekraïense vluchtelingen hebben te maken met gevoelens van stress, neerslachtigheid en onrust. Daarom is Hecht GGD Hollands Midden in overleg met de gemeenten het Problem Management Plus (PM+) programma gestart. Tijdens groepssessies gaan Oekraïense vluchtelingen onder begeleiding van getrainde Oekraïense lotgenoten aan de slag met hun klachten. Dit programma geeft Oekraïense vluchtelingen toegang tot psychosociale zorg in hun eigen taal door ervaren lotgenoten uit hun eigen cultuur.

Het doel is om Oekraïense vluchtelingen zelfstandig hun veerkracht en hun positieve draai in het leven te laten hervinden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontwikkelde het PM+ programma dat bestaat uit 5 sessies. Deelnemers (circa 6 per groep) leren vaardigheden om zowel met emotionele als praktische problemen om te gaan. Hecht GGD Hollands Midden zette de PM+ groepssessies op in samenspraak met Marit Sijbrandij, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij deed onderzoek naar vluchtelingen die steun kregen van een getrainde lotgenoot. Daaruit bleek dat vluchtelingen zowel een week als drie maanden later aanzienlijk minder last hadden van depressieve gevoelens, angst- en PTSS-klachten.

Drie ervaren lotgenoten getraind
Iedereen kan als PM+ begeleider getraind worden, een specifieke opleiding of achtergrond is niet noodzakelijk. Hecht GGD Hollands Midden koos er echter bewust voor om drie lotgenoten met een achtergrond in (mentale) gezondheidszorg te trainen voor het PM+ programma. Deze begeleiders kunnen indien nodig naast groepssessies ook mensen individueel begeleiden. Work for Ukraine hielp bij de selectie van de professionals.

PM+ groepssessies en kennismaking
Alle gemeenten in Hollands Midden kunnen op hun noodopvanglocaties dit PM+ programma inzetten. Zowel Oekraïners in gemeentelijke noodopvanglocaties als in particuliere opvang, kunnen gratis deelnemen. Inschrijven kan via de locatiemanager op de noodopvanglocaties. De eerste groepssessie was vrijdag 14 oktober op de noodopvanglocatie Het Heerenhuys in Katwijk. Er zijn inmiddels ook groepssessies gestart bij noodopvanglocaties in de gemeenten Leiden, Nieuwkoop en Reeuwijk. Op de overige noodopvanglocaties zijn de voorbereidingen gestart: er zijn inloopmomenten waar belangstellenden kennis kunnen maken met de begeleiders en vragen over het PM+ programma kunnen stellen.

Eén van de eerste regio’s
Crisiscoördinator Eline Zeedijk van Hecht GGD Hollands Midden: “Wij zijn één van de eerste regio’s die het PM+ programma voor Oekraïense vluchtelingen is gestart. Wij hopen andere gemeenten, GGD’en en andere betrokken organisaties te inspireren en delen graag onze kennis en ervaring met hen. Zodat dit programma wellicht ook in andere regio’s en voor andere doelgroepen uitgerold kan worden.”

Luister hier naar het interview met mevrouw Eline Zeedijk, Crisiscoördinator, in Katwijk NU op woensdag 26 oktober 2022.

 

VIADit drietal begeleidt Oekraïense lotgenoten bij het omgaan met stress, neerslachtigheid en onrust.