Politiek Katwijk gaat weer aan de slag

Foto: RTV Katwijk

Politiek Katwijk is weer terug van zomerreces. Was er gedurende het zomerreces nog een enkele ingezonden brief van een fractie op de website van RTV Katwijk te lezen, vanaf donderdag 31 augustus gaan de lokale politici weer volop aan de slag. En de agenda voor deze raadsvergadering is gelijk een volle agenda.

Door Peter Onderwater

Er worden diverse onderwerpen besproken tijdens de raadscommissies en later op de avond tijdens de plenaire raadsvergadering. Hieronder een aantal onderwerpen uit de raadscommissies.

Voortzetting regionale samenwerking warmte Leidse regio
De raadsleden laten zich informeren over de voortzetting regionale samenwerking warmte Leidse regio 2023-2027. De gemeenten Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude zijn in 2021 een samenwerking aangegaan om de gezamenlijke opgave van de warmtetransitie in de regio aan te gaan. Doel is onder andere de realisatie van een open regionaal energiesysteem (ORES).

SKA
Om 21.15 uur gaat de raadscommissie verder waar de gemeenteraad vóór het zomerreces niet uitkwam, namelijk wie en hoe gaat het eindejaarsevenement georganiseerd worden. Tijdens de laatste raadsvergadering liepen de spanningen best wel op, was er een schorsing van meer dan twee uur nodig en heeft burgemeester Cornelis Visser het dossier uiteindelijk na de tumultueuze raadsvergadering overgedragen aan wethouder Sonny Spek.

Het college van B&W gaat de gemeenteraad voorstellen om de organisatie van het evenement over te laten aan de markt. SKA of andere partijen of inwoners krijgen de kans een idee voor het eindejaarsevenement aan te dragen en uit te voeren, met een subsidie van € 15.000.

Later op de avond zal tijdens de plenaire raadsvergadering een besluit worden genomen.

Kerkenvisie
Vorige week is tijdens een bijeenkomst de ‘Kerkenvisie’ gepresenteerd. In deze visie zijn de resultaten vastgelegd van de gesprekken met de vele kerkgenootschappen over hoe men naar de toekomst kijkt en welke uitdagingen er zijn om de kerkgebouwen te behouden.

Katwijks Isolatiefonds (KIF)
In de afgelopen jaren hebben vele Katwijkers te maken gehad met energiearmoede. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat huishoudens met slecht geïsoleerde woningen een hoger risico lopen op energiearmoede.

Het college heeft het bestrijden en voorkomen van energiearmoede benoemd als ‘topprioriteit’. De subsidieregeling Katwijks Isolatiefonds’ is hier een uitwerking van. Eigenaar-bewoners met een slecht geïsoleerde woning en een laag- tot middeninkomen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Het college van B&W stelt voor om voor de komende begrotingsjaren 2024 en 2025 jaarlijks een budget van € 750.000 beschikbaar te stellen.

Zwemwaterkwaliteit badstrand Katwijk
De zwemwaterkwaliteit bij het noordelijke en zuidelijke strand van Katwijk is punt van blijvende aandacht. Door het spuien wordt de zwemwaterrichtlijn overschreden en volgt er een kortdurend negatief zwemadvies.
Onderzoeksbureau Sanitas heeft samen met Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap van Rijnland een onderzoek uitgevoerd, met daarin verwerkt een aantal aanbevelingen.
Het college stelt voor om tijdens een informatieve bijeenkomst inzicht te geven in het onderzoek van Sanitas en de verdere aanpak op korte en lange termijn.

De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl en de vergaderingen over de warmtetransitie, het isolatiefonds en het eindejaarsevenement zijn ook te zien via RTV Katwijk.

Vanaf woensdag 13 september zijn de politieke ontwikkelingen weer te volgen via ‘Katwijk NU’ (radio) en vanaf dinsdag 26 september elke veertien dagen via ‘Politiek Gezien’ (televisie). En natuurlijk ook via de overige mediakanalen van RTV Katwijk.