Gemeenteraadsleden proberen de regie op het eerste deel van het nieuwe dorp Valkenhorst te houden, maar aan alle kanten zijn beperkende factoren. Dat bleek donderdagavond tijdens de presentatie van het eerste gedeelte door projectontwikkelaar BDP.

Het gaat om de Limesbuurt. Een wijk met 700 woningen rondom de Oude Broekweg. Het ‘raamwerkplan’ is gepresenteerd. Dat is een voorloper voor het voorlopig stedenbouwkundig plan. Het moet een idee geven hoe het er uit kan komen te zien. Er komt een brede kreek, de auto is te gast en de wijk moet een dorps karakter krijgen.

Of het dorpse karakter te behouden is met gestapelde bouw van vier tot zes bouwlagen, is een van de vragen die leeft bij de raadsleden. Immers is afgesproken dat 84 procent van de woningen in de betaalbare sector valt. 

De projectontwikkelaar heeft appartementengebouwen getekend dicht langs de N206. Die liggen weer achter geluidsschermen; een barrière tussen Valkenburg en Valkenhorst. BPD wil juist de verbinding behouden, maar dat blijkt in de praktijk lastig uit te vallen. Gestapelde bouw met ‘dove’ gevels en een geluidsscherm lijken er te komen.

HOV en ‘plank’
Verder ging een deel van de discussie over openbaar vervoer en een brug over de N206. Een verbinding met het HOV – Hoogwaardig Openbaar Vervoer – is door de provincie verplicht gesteld. Er moet dus een aansluiting komen in de vorm van een plein – het Limesplein. Die bus moet gaan rijden op een busbaan, echter is die niet meegenomen in de plannen voor de RijnlandRoute en de verbreding van de N206. Het is voor BPD en de gemeente Katwijk nogal onduidelijk hoeveel ruimte straks nodig is voor een busbaan. ‘De provincie is niet heel integraal aan het werken, om het zacht te zeggen,’ sprak wethouder Mostert.

Verder spraken de raadsleden over de verbinding over de N206 tussen oud- en nieuw Valkenburg. ‘Een plank’, sprak Jonathan de Mooij van het CDA. Wethouder Gerard Mostert had een elegante, brede overkluizing voor ogen. Echter gaat dat niet gebeuren. Uit onderhandelingen met de provincie is een smalle fiets- voetgangersbrug komen. ‘Tel uw zegeningen, dat deze overkluizing er al komt is een compromis’, sprak Theo van der Plas van BPD.

De gemeenteraad vergadert volgende week voor het eerst over het bestemmingsplan Valkenhorst. Het mega-project dat vertraging dreigt op te lopen vanwege stikstof.