Renovatie toren Grote Kerk hopelijk rond de kerst klaar

De renovatie van de toren van de Grote Kerk in Rijnsburg is hopelijk rond de kerst klaar. Dat hoopt de projectleider. Eigenlijk had het werk al klaar moeten zijn, maar er bleek meer beschadigd dan gedacht. Verder komt het werk nu stil te liggen, aangezien de mortel boven de vijf graden moet worden aangebracht.

De toren staat al sinds augustus in de stijgers en krijgt een rigoureuze opknapbeurt. Die stond eigenlijk gepland voor 2022, maar de toren bleek in een te slechte staat. De toren had geen afwatering, daarom is op sommige plekken mos ontstaan tot wel 5 tot 6 centimeter dik. Dit verstikt het (Duitse) tufsteen, met alle gevolgen van dien.

Werknemers hebben het beschadigde steen weggebikt. Van dichtbij is op sommige plekken weinig over van een rechte toren. De ene steen is verder weggebikt dan de andere. Op sommige plekken waren de stenen zodanig beschadigd dat er nieuwe stenen in geplaatst moesten worden. Verder is al het voegwerk vernieuwd.

Verantwoordelijk wethouder Adger van Helden kreeg vrijdagmorgen een rondleiding. Eerst met de bouwlift helemaal naar boven toe om onder andere het houtwerk te inspecteren. Het houtwerk aan de torenspits ziet er vanaf beneden prima uit, van dichtbij is serieuze houtrot te zien. Verder is een tijdelijke afwatering aangebracht. Voor nu wordt gewacht op de komst van een koperen goot om de afwatering te verbeteren.

Iets verder naar beneden, ter hoogte van het dak van de kerk is nog duidelijk te zien dat er ooit meer heeft gestaan. Een ‘deuk’ in de toren duidt op het schip dat er ooit aan vast stond en een tweede toren.