Grote zonnebloemen, de prachtige oogst van zeer veel groentes en geplukte bloemen, het besef dat groentes niet bij bijvoorbeeld Heemskerk worden ‘geboren’, plezier in het verzorgen van de eigen tuin van zestien bij krap twee meter, gedeelde recepten en culinaire tips van de ouders, veel water geven in de zomer, thuis ‘eten uit eigen tuin’ en trotse (groot)ouders die kwamen kijken en meehielpen in de Duinvallei bij het tweede schooltuinproject voor o.a. kinderen van RKBS de Horizon en andere basisscholen… dit alles mondde uit in de laatste schooltuinles van woensdag 13 oktober waar alle kinderen werden verrast met een oorkonde en meer.

Gerard Bol, initiatiefnemer van ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ op een perceel van 6.900 m2 waar hij tijdelijk tot maart 2028 handen en voeten geeft aan het laten herleven van de roemrijke tuindersgeschiedenis vanaf begin twintigste eeuw in de Zanderij, was er duidelijk over na zijn laatste schooltuinles: ,,Zo gaaf om de kinderen van deze 20 schooltuinen te zien stralen bij de ontvangst van hun oorkonde waar ik ze ook nog twee sierkalebassen liet uitzoeken en ze voor thuis ook nog een tray doordragende aardbeiplantjes meekregen met dank aan de gulle gever Tuincentrum De Mooij!”

‘Mag ik van jou van de groentes?’
De kinderen maken hun schooltuin deze periode met ouders winterklaar voor het derde jaar van het schooltuinproject. Dat start 23 februari 2022 op woensdagmiddag en loopt door tot de herfstvakantie. Bol: ,,Dit tweede schooltuinseizoen was het ook weer zo’n gave groep kids en ouders. Ik vond het elke week een feestje om die schooltuinles te mogen geven. Kinderen kwamen thuis met kilo’s sperzieboontjes, vroege aardappelen, boerenkool, diverse soorten sla, zeer veel aardbeien, courgettes, pompoenen, uien, prei, spruitjes, pompoenen, andijvie, selderij, bloemen… noem het maar op. En trots dat ze waren als ze mochten oogsten!”

Gelukkig hebben we de foto’s nog!
Van elk schooltuintje is op Bols Facebookpagina ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ een fotoalbum bijgehouden, leuk om eens door te kijken wat er allemaal wel niet is gebeurd dit tweede schooltuinseizoen. Bol: ,,Nu maar afwachten hoe snel de 25 voor februari beschikbare schooltuintjes bezet zijn met dit in Katwijk e.o. unieke schooltuinproject voor basisschoolkinderen. Benieuwd geworden? Kom anders gewoon eens kijken! De toegang is tegenover het benzinestation aan de Provinciale Weg en je ziet er ook de dertig historische fotopanelen over o.a. de vroegere Zanderij-tuinders.”

Comments

comments

DELEN