Sportiff Grasshoppers heeft afgelopen dinsdag de tweede finalewedstrijd om het Nederlands kampioenschap in en tegen Den Helder in winst weten om te zetten. Aan de basis van de overwinning lag een prima teamverdediging die de thuisploeg op 56 punten hield. Dankzij deze zege komt de ploeg van Renate Sluijs en Robin van de Bilt op een 2-0 voorsprong in de best-of-5 serie.

Na een gelijk opgaand begin pakt Sportiff Grasshoppers het initiatief (10-16) maar Den Helder herstelt zich en weet aan te sluiten aan het eind van de 1e periode (16-18).

Het tweede kwart waarin beide teams elkaar niets toegeven gaat naar de thuisclub dat aanvankelijk Sportiff Grasshoppers ziet weglopen. Het antwoord van Den Helder zorgt vervolgens voor een minimaal verschil in Katwijks voordeel. Ruststand 30-31.

Een uitstekende start na de rust dwingt Den Helder tot een snelle time out die niet kan voorkomen dat Grasshoppers verder kan uitlopen. Via 30-39 is het verschil bij aanvang van het laatste kwart opgelopen naar 15 punten (39-54).

In een laatste poging probeert Den Helder het hierna nog wel maar ziet de achterstand niet kleiner worden en eindigt de teller bij 56-70.

Periodestanden: 16-18, 14-13, 9-23, 17-16.

Scores: Lotte van Kruistum 20 (+12 reb), Karin Kuijt 14 (+5 ass), Fleur Kuijt 12, Iris Govers 8, Mia Hordijk 7, Jacobine Klerx 6, Sonja Kuijt 3, Deborah Vos, Alissa van der Plas (7 reb), Rosalie Aandewiel, Liselot Kulk, Ilja Kromhout.

“We komen goed uit de startblokken, zowel aanvallend als verdedigend”, aldus coach Renate Sluijs: “Tot aan de rust gaat het gelijk op, maar in de tweede helft staat de verdediging helemaal als een huis en houden Den Helder van scoren af. We pakken een mooie voorsprong en blijven geconcentreerd verdedigen. Den Helder komt niet meer in de wedstrijd en de winst is een feit.”

Aanstaande zaterdag is de 3e finalewedstrijd in Katwijk. De wedstrijd is in sporthal Cleijn Duin en via de livestream te volgen en begint om 19.00 uur.