Er werd al weken naar uitgekeken door sportminnend Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg, maar afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zo ver: de Sportverkiezingen 2023. Tijdens dit drukbezochte evenement in het verenigingsgebouw van Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS) werd ook de uitslag van de sportverkiezingen bekendgemaakt.

Het was alweer de achtste keer dat de Stichting Sportpromotie Katwijk de Katwijkse Sportverkiezingen organiseert. Net als in voorgaande jaren waren er vier categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Sportbelofte van het jaar 2023.

Gastspreker
De avond werd afgetrapt door gastspreker Jaap Visser. De in 1959 geboren journalist en schrijver bracht een eerbetoon aan Gerrit Vooys, de doelman die van Quick Boys overstapte naar AZ. Visser omschreef Vooys als robuust en vlinderachtig. In zijn ogen was de doelman de Katwijker van de 20ste eeuw. Bij Quick Boys keepte Vooys op de zaterdagen, maar trainen deed hij niet. Vooys zat op zee. Bij AZ beloofde trainer Joop Brand Vooys een taart als hij de nul zou jouden. Halverwege het seizoen 1974-1975 zat hij al op 10 taarten. Visser was zelf ook keeper. Toen hij van RCL overstapte naar MVKV kreeg hij een zilveren pen met de inscriptie ‘Dank voor de bank’. Oor een verhaal voor De Volkskrant over de populariteit en het niveau van het zaterdagvoetbal sprak Visser jaren terug onder meer met Bab Kralt, Arie Guyt, Gerard van Zuijlen, Huug Aandewiel, Arie Haasnoot en Floor van Duijn. Na een zoektocht kreeg Visser Vooys onlangs toch nog te spreken. “Ik kwam zaterdag op mijn zaterdagkloffie binnen. Ik stonk een uur in de wind, vandaar dat ik de nul kon houden”, vertelde Vooys.

Sportbelofte van het jaar
Daarna was het tijd voor de eerste ronde van de sportverkiezingen. Aan de sporttafel verschenen als eerste de drie kandidaten voor de titel Sportbelofte van het jaar 2023. De presentatoren Krijn Schuitemaker en Jaap Kloos hielden een interview met de kandidaten, waarna sportwethouder Sonny Spek alle genomineerden van een schildje voorzag. Daarna opende hij de enveloppe met de naam van de winnaar. De titel en het bijhorende massieve beeldje, vanaf de eerste sportverkiezingen ontworpen en gemaakt door de inmiddels overleden Katwijkse kunstenaar Gerard Brouwer, ging naar Jitte de Klerk. Zij bleef Sven van der Plas (voetbal) en Lily Meijvogel (twirlen) voor.

Zo’n 8 jaar geleden sloeg Jitte haar eerste tafeltennisballetje. Met haar doorzettingsvermogen en techniek lieten titels voor de nu 15-jarige Rijnsburgse niet lang op zich wachten. Wekelijks traint zij 14 uur. In 2023 bereikte ze een zesde plaats op het Open Luxemburgse Kampioenschap, bij het Nederlands Kampioenscha veroverde ze de titel in zowel het enkel- als dubbelspel.

In juli deed ze in Polen mee aan de Europese jeugdkampioenschappen. In haar kwalificatiepoule wist ze twee partijen te winnen, waardoor ze in het hoofdschema uit mocht komen. Bij de laatste 64 verloor Jitte, die ooit hoopt op de Olympische Spelen uit te komen, in zeven games van Nurmatova, die de kwartfinale wist te bereiken. Jitte heeft zich reeds gekwalificeerd voor de finale van het Nederlands Kampioenschap meerkamp voor speelsters tot 19 jaar. Met haar combinatieteam Rijnsoever/Scylla strijdt ze in de hoogste landelijke jeugdcompetitie voor het landskampioenschap. In oktober maakte Jitte haar debuut in de eredivisie met het seniorenteam van Scylla.

De uitverkiezing tot Sportbelofte van 2023 kwam voor Jitte als een verrassing. “Ik zie het als de bekroning van een goed jaar.”

Oekraïense zwemmers in Katwijk
Na de verkiezing voor de Sportbelofte van het jaar vond er in het publiek ook een interview plaats me de broers Borys (18 jaar) en Lev Rudman (12 jaar). Twee jaar geleden zijn ze vanuit de Oekraïne naar Katwijk gekomen. Beiden hebben een passie voor zwemmen. Zo’n zes tot zeven keer per week gaan ze naar Den Haag om bij de vereniging Blue Marlins te trainen. Lev, die de Nederlandse taal al aardig machtig is, traint vooral voor de 100 meter vlinderslag. Hij wil graag meedoen aan het Nederlands Kampioenschap en het liefste winnen. Borys mikt op de langere afstanden: 800 en 1500 meter vrije slag. “In het begin ging er ’s ochtends vroeg nog geen trein naar Den Haag. Toen zijn we maar met de fiets naar het Hofbad gegaan”, vertelde Borys. “Als je zes maanden in Nederland bent, mag je meedoen op een Nederlands Kampioenschap. Eind vorig jaar heb ik dat voor het eerst gedaan en zilver (1500 meter vrije slag) en brons (800 meter vrije slag) gewonnen. Ik hoop me dit jaar namens Nederland voor het EK te kwalificeren.”

Sportman van het jaar
Voor de verkiezing tot Sportman van het jaar 2023 ging de strijd tussen Thijmen Heemskerk (beachvolleybal), Jari Roggeveen (BMX) en Michel van Velzen (paradarts). Idealiter is een Sportman van het jaar zowel binnen als buiten het speelveld een ware ambassadeur van zijn sport. Dat gaat zeker op voor Michel van Velzen, die zich voor de volle breedte inzet voor de verdere ontwikkeling van darts. Samen met zijn partner Patricia Roodbergen heeft Michel de Katwijkse Dartvereniging opgericht, waar ook sporters met een beperking terecht kunnen. Een van zijn hoogtepunten was het winnen van het Nederlands Kampioenschap Paradarten staand. Michel mist gedeeltelijk zijn rechterarm en enkele tenen. Juist in een sport die om balans draait, vergt het veel training en doorzettingsvermogen om tot de top te behoren. Internationaal doet Michel ook van zich spreken. Tijdens de Paradarts World Championship 2023 schopte hij het tot de kwartfinale. Op grond van zijn prestaties voor, naast en achter het dartbord werd Michel door de jury uitgeroepen tot Katwijks Sportman van het jaar 2023.

Michel ziet het als zijn doel om een stabiele darter te blijven. Het vergt veel trainen. “Ik kom handen tekort om alle prijzen in ontvangst te nemen”, grapte Michel. “Deze prijs is een fantastische motivatie voor 2024.”

Sportakkoord
Voordat de laatste twee sportprijzen uitgedeeld werden, was er nog een tafelgesprek met vier gemeenteraadsleden. Wethouder Sonny Spek had eerder op de avond al aangegeven hoe trots hij was op de kampioenschappen in veel verschillende sporten. Ook vertelde hij over het Sportakkoord 2.0, dat de titel ‘Lekker bewegen’ heeft meegekregen. Een van de onderdelen van het Sportakkoord is een digitaal sportloket. Waar moet je beginnen als je wilt sporten en welke subsidies zijn er beschikbaar. Hij hoopt dit sportloket over drie tot vier weken te lanceren.

Aan tafel verschenen politica van het jaar Irene van der Plas (CDA), Carin Tawfik (D66), Lennert van der Plas (VVS) en Justin Soetendal (DURF). Zij gingen in op een aantal stellingen. Het verenigingsleven en de vele vrijwilligers die hieraan bijdragen, werden door de vier raadsleden waardevol genoemd. Wel werd aangegeven dat sport betaalbaar moet blijven en dat de gemeente daarin meer zou moeten faciliteren. Irene sprak de hoop uit dat dit in het nieuwe Sportakkoord staat. Carin noemde de ‘Doe mee regeling’. Mensen zouden actief benaderd moeten worden. Justin wil nog meer activering via scholen en hoopt dat Katwijk in navolging van andere gemeenten ook wat zou moeten doen aan Urban Sports. Lennert wil niet alleen de verouderde sportaccommodaties aanpakken, maar ook de sportvelden op de zondagen gaan benutten. Het laatste woord was aan Irene. “We moeten sport dicht bij de mensen brengen, in hun buurt. Sport voorkomt ook nare dingen.”

Sportvrouw van het jaar
Lotte van Kruistum (basketbal) en Sabrina Owel (waterskiën) moesten zich op deze avond tevreden stellen met het schildje. De titel Sportvouw van het jaar 2023 ging namelijk naar Joanne Schaap (kyokushin karate).

Kyokushin Karate is de hardste en vrijwel de enige officiële vorm van Full Contact-Karate, met als een van de onderdelen kumite, oftewel sparren of vechten met een tegenstander op knock-out of knock-down. In februari 2023 pakte Joanne de winst op de open Spaanse kampioenschappen, later in juni werd ze opnieuw Europees kampioen. Haar hoogtepunt kwam in december van het afgelopen jaar. In Japan kroonde Joanne zich tot wereldkampioen. In de hoogste klasse van karate doen vrijwel alleen dames met een zwarte band mee, iets waar je 10 jaar voor bezig bent om die band te bereiken. Joanne heeft een blauwe band en heeft voor de zwarte band nog wel een paar jaar te gaan. De oersterke, technisch en tactisch zeer begaafde 25-jarige Katwijkse, die zeven keer per week traint en ook trainingen geeft aan jeugd en leden met een beperking, was in de finale te sterk voor de Japanse kampioen. Haar jarenlange dagelijkse trainingen in de dojo van Osaka, een aangepast voedingspatroon, absoluut geen alcohol, heeft haar zo ver gebracht, dat ze na twee EK-titels, in 2023 ook als eerste Nederlandse ooit, beslag kon leggen op de WK-titel.

Joanne was heel blij dat ze was benoemd tot Sportvrouw van het jaar 2023. “Het is de bekroning voor het harde werken zes tot zeven dagen per week. Waarom ik voor deze sport heb gekozen? Ik wilde als puber iets extreems doen en aantonen dat je als vrouw sterk kunt zijn. Ik hoop dit zelf ook weer door te kunnen geven aan anderen.”

Sportploeg van het jaar
Basketbalvereniging Sportiff Grasshoppers (winnaar van de SuperCup, de Final Four en landskampioen) en het meisjesteam onder 18 jaar van HC Catwijck (kampioen van de eerste klasse en gepromoveerd naar de landelijke Subtop) waren met hun selecties ruim aanwezig. Samen met voetbalvereniging v.v. Katwijk, kampioenschap in de Tweede Divisie, waren deze ploegen genomineerd voor Sportploeg van het jaar 2023.

De titel ging niet voor de eerste keer naar het damesteam van Sportiff Grasshoppers. Dat was 2018 en 2019 ook al het geval. Onder leiding van de coaches Axel Gouw en Renate Sluis staat de ploeg garant voor wervelend en attractief basketbal en is zij een schoolvoorbeeld van hoe topsport moet worden bedreven. En dat ook nog eens met een team waarin zo’n tachtig procent van de speelsters voortkomt uit de eigen jeugdopleiding en de overige twintig procent al jaren tot het meubilair van de club behoort, dus eigenlijk ook in Katwijk is opgeleid en gevormd. Tekenend voor de kracht van dit Grasshoppersteam is dat in heel 2023 maar één nederlaag werd geleden. Verder werd alles gewonnen.

“We gaan dit jaar weer voor het kampioenschap en het winnen van de beker”, stelde speelster Karin Kuijt. “Kampioen worden is moeilijk, maar twee keer op rij kampioen worden is altijd nog weer moeilijker.”

Afsluiting
Daarmee kwam een einde aan het officiële gedeelte van deze meer dan geslaagde Avond van de Sport. Velen bleven daarna nog in het verenigingsgebouw om te netwerken. Met muziek (live van Men in Black), een hapje en een drankje werd dit een echte Avond van de Katwijkse Sport.

Willem Guijt, voorzitter van de Stichting Sportpromotie Katwijk, keek tevreden terug op deze Avond van de Sport. “Het was weer anders dan voorgaande jaren. Deze locatie, met een centraal podium, was geweldig. De catering was ook goed verzorgd. Ik heb ook genoten van de verhalen van jonge mensen. Iets doen voor andere mensen en het familiegevoel. Dat kwam in al die verhalen voor. Dat vind ik mooi!”

Bron en foto: Stichting Sportpromotie Katwijk.