Water: een onderwerp waar kunstenaars het hoofd over kunnen breken. Hoe geef je transparant water weer dat steeds in beweging is en van aanzicht verandert? Toch kozen vijf leden van de Katwijkerkring dit tot onderwerp voor hun tentoonstelling ‘Water’ die van 2 december tot en met 8 januari in het DUNAatelier te Katwijk te zien is.

Een van hen, Joanna Quispel, schrijft: ‘Maar water is ook altijd verleidelijk en mooi en het maakt ieder onderwerp extra spannend’. In olieverfschilderijen, aquarellen, gouaches en houtsneden laten de vijf professionele kunstenaars zien hoe zij dit lastige onderwerp toch wisten weer te geven.

Wendelien Schönfeld beschrijft het zo: ‘Water is zo raadselachtig: je staat ernaar te kijken en terwijl je probeert te benoemen wat je ziet is dat alweer weg. Als houtsnijder heb je, dacht ik, het voordeel dat je dat woelige water in invloeden kunt splitsen. Voor elke invloed een aparte houtplaat, al of niet met een aparte kleur. Maar dan vergeet je even dat die invloeden elkaar ook weer beïnvloeden, van hun plaats duwen, vertekenen, verkleuren, de spiegelingen vervormen, verlengen, met fel wit of donker zwart doorweven. Nee, er is eigenlijk geen beginnen aan!’

Kris Spinhoven vertelt: ‘Deze zomer dreef de hitte mij naar bergstroompjes. Ik vond daar schaduw, koel ruisend water en een kikker die mij elke dag weer urenlang doodstil zat te observeren, terwijl ik beweging probeerde vast te leggen. Water verandert voortdurend, van vorm en van kleur. Onderstroom – bovenstroom – weerspiegeling van blauwe lucht, of juist wolken.’

Joanna Quispel: ‘Als ik water teken of schilder probeer ik zo min mogelijk na te denken, me enorm te concentreren en zoveel mogelijk mee te golven met de beweging. Je kan het nou eenmaal niet vastleggen. Wel zijn er hulpmiddelen die helpen water te suggereren. Spiegeling bijvoorbeeld helpt altijd. Soms is weerspiegeling ook mijn onderwerp. Helaas is het me al vaak overkomen dat de wind dat onderwerp halverwege mijn tekening aan gruzelementen blies. Zodat ik wel weer in kon pakken.’

Harold Schouten is al vele jaren gegrepen door het onderwerp. In de zomer observeert hij vanuit zijn ‘Pipokar’ aan het strand de zee, de altijd veranderende golven en het licht. Wat de mens in zee achterlaat is daarbij een logisch onderwerp en zet de toeschouwer aan het denken.

Tenslotte Theo de Feyter die het water op zijn volstrekt eigen manier weergeeft, licht en kleur betrekkend bij het onderwerp dat onderdeel van een geheel is.

Nieuwsgierig geworden naar de resultaten?
De tentoonstelling in het DUNAatelier Katwijk is te zien van 2 december tot en met 8 januari op vrijdag t/m zondag 14.30 tot 16.30 uur (met uitzondering van 24,25,26 en 31december en 1 januari).

Gratis toegang. Adres: Duinplein, Boulevard Zeezijde 31 Katwijk, tegenover de Vuurbaak.

VIAJoanna Quispel, Texel. Muy
Vorig artikelZinderende overwinning Habithuis RVV
Volgend artikelVerhalenvangers Rijnsburg over Maarten Kuivenhoven