Mensen kijken in een museum gemiddeld maar 9 seconden naar een schilderij. Vaak is er zoveel te zien, dat echt stilstaan bij een schilderij moeilijk is. In het nieuwe programma Kunst Kijken van RTV Katwijk wordt langer bij een kunstwerk stilgestaan. Op maandag 16 januari is de eerste aflevering.

Alle musea doen hun best om de bezoekers te imponeren met hun prachtige collectie van kunstwerken. Oneerbiedig gezegd, kijken veel bezoekers naar de schilderijen als plaatjes uit vroeger tijden. Dit programma laat de kijker zien dat het ook anders kan door de keuzes van de kunstenaar te analyseren.

Mariska de Kok en Adri van Beelen bespreken elke aflevering één werk uit het Katwijks Museum en laten zien hoe de kunstenaar hier aan het werk geweest is. Bijvoorbeeld over het perspectief, de compositie, penseelstreek, het kleurgebruik, lichtval en perspectief. Juist door aandachtig te kijken en stil te staan bij de keuzes die de kunstenaar gemaakt heeft, ga je echt kijken naar het werk. Je leert ook te waarderen hoe goed ze hun vak uitoefenden, hoe ze hun schilderijen spannend maakten. Maar je leert ook welke onvolmaaktheden er soms te ontdekken zijn. Al met al een unieke manier om naar kunst te kijken zoals je nog nooit gekeken hebt.

De afleveringen van Kunst Kijken worden elke maand in de derde week uitgezonden. Per aflevering wordt steeds één bijzonder schilderij uit de collectie van het Katwijks Museum door Mariska en Adri besproken. In de eerste aflevering op 16 januari is dat een schilderij van Jan van Goyen. In de daaropvolgende aflevering komen Bottema, De Vries, Toorop, Zoetelief Tromp en nog veel meer prachtige kunstwerken uit het Katwijks Museum aan bod.