Om eenzaamheid onder ouderen in Katwijk aan te pakken, slaan UP! en gemeente Katwijk de handen ineen. Veel ouderen ervaren het gevoel alleen te staan met hun gedachten en emoties. Delen met leeftijdsgenoten kan dan een grote steun zijn. Hoe ga je om met gevoelens van spijt, verdriet of schaamte? En hoe houd je contact met anderen?
Vanaf februari worden in Katwijk groepsgesprekken georganiseerd. Hierin gaan ouderen samen in gesprek over ouder worden en wat het leven waardevol maakt. De onderwerpen worden door de deelnemers zelf ingebracht. Denk aan thema’s zoals vriendschap, heimwee, familie en spijt. Het delen van persoonlijke verhalen is waardevol en helpt om verbinding te maken met elkaar. UP! werkt in het hele land en weet uit ervaring dat het delen van verhalen maakt dat ouderen zich weer gehoord en gezien voelen.
Een hechtere gemeenschap
De gemeente Katwijk ziet dat eenzaamheid onder ouderen een groeiend probleem is. Het heeft niet alleen invloed op de levenskwaliteit van mensen, maar ook op de gemeenschap als geheel. Door in te zetten op verbinding en het uitwisselen van verhalen hoopt de gemeente het welzijn van ouderen te verbeteren. En daarnaast een sterkere, hechtere gemeenschap te creëren waarin iedereen zich gesteund voelt.
“Eenzaamheid is een serieus probleem dat veel ouderen raakt,” zegt wethouder Emile Soetendal. “Met deze samenwerking ontstaat een warme en veilige plek. Een plek waar ouderen hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen steunen. We geloven dat deze gesprekken hen helpen om zich weer verbonden te voelen met de mensen om hen heen.”
Ook gewoon gezellig
UP! is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor het verbeteren van sociale betrokkenheid en het versterken van mentale gezondheid onder ouderen. UP! laat ouderen voelen, nadenken en praten over wie ze zijn. Door middel van groepsgesprekken over thema’s die vaak onbesproken blijven, vermindert UP! het risico op emotionele en existentiële eenzaamheid.
De groepsgesprekken vinden plaats op drie locaties in en rond Katwijk. Iedere bijeenkomst wordt begeleid door een gespreksleider die het thema op tafel houdt. Het gaat vooral om samen zijn, luisteren naar elkaar en leren van elkaars verhalen.
“In de eerste plaats zijn de gesprekken ook gewoon erg gezellig. Het zijn geen zware gesprekken, we hebben het er gewoon eens over,” vertelt Alet Klarenbeek, oprichter van UP!. “Door gedachtes te delen die hen aan het hart gaan, maken deelnemers echt contact en voelen ze zich gehoord, gezien en minder alleen.”
Gespreksleiders gezocht
Er wordt nog gezocht naar enthousiaste gespreksleiders die willen bijdragen aan dit waardevolle project. Voor de start is er een training in de toegankelijke gesprekstechniek. Heb je interesse? Neem dan contact op met coördinator Annet Gijsman via [email protected].
Op de hoogte blijven van de UP!-groepsgesprekken in Katwijk? Houd www.upinnederland.nl in de gaten.