De Doe Mee Weken zijn officieel van start. Dit werd afgelopen zaterdag ingeluid door het Doe Mee Festival op het Marktplein. Hier stonden verschillende verenigingen klaar om je een kijkje te geven binnen hun organisatie.

Door Gwen Ouwehand

Het is een regenachtige dag. Velen lopen met dikke winterjassen aan. Zo nu en dan maken de wolken plaats voor een kleine zonnestraal. Het programma van vandaag is nog afhankelijk van wat het weer gaat doen, maar dat mag de pret niet drukken. De organisaties zijn namelijk druk bezig met het klaarmaken van hun kraampjes.

De dag zou beginnen met een buitenyogales gegeven door Elvira Pronk. Door de weersomstandigheden besloten ze dit toch maar in de tent van het Welzijnskwartier te doen. ‘We zijn in de tent stoelyoga gaan doen. Veel mensen van de tentjes sloten aan’. Ze vertelt dat het nu haar beurt is om met de rest van de organisaties mee te doen.

Mensen werven

Bert Houwaart en Marjo Meijvogel van kunstschildervereniging Pictura zijn nog druk bezig met voorbereiden. Zij proberen aan de hand van hun deelname nieuwe en jonge mensen te werven. ‘Je merkt toch dat kunst minder populair is onder de jongeren’, vertelt Marjo. Ook Majorettevereniging Desiree NNO staat hier om mensen aan te trekken. ‘We hebben de kraam versierd met pakjes, medailles en ook flyers’, zegt Danique Kuyt, lid van de vereniging.

Optredens

Het eerste echte optreden is een dansworkshop van Katvico Danci. Steeds meer mensen sluiten zich bij de groep aan, waaronder de yogalerares. Ondanks de vele druppels die uit de hemel komen vallen, blijven ze vrolijk doorgaan. ‘Als het echt te gek wordt moeten we stoppen, maar we gaan voorlopig gewoon door’, vertelt Ruud van der Neut. Hij regelt met name de muziek van deze vereniging.

Doe Mee is voor iedereen

Het Doe Mee Festival is niet alleen bedoeld voor Katwijkers, maar ook Oekraïense vluchtelingen dragen hun steentje bij. Zij delen het Oekraïense gerecht borsjt uit. Alex Zavizionov schept het gerecht in kommetjes. ‘Dit hebben we gisteren met zo’n twintig mensen gemaakt in een school’, vertelt hij in het Engels. ‘Het smaakt hetzelfde als in Oekraïne. Voor velen proefde het even als thuiskomen’.

De Doe Mee Weken zijn duren tot 11 oktober. Meer informatie staat op www.doemeeinkatwijk.nl