Om blijvend betaalbare woningen te kunnen bouwen is het, volgens het college van B&W, noodzakelijk op meer plekken in Katwijk parkeerregulering in te voeren. De komende jaren moeten er ruim 8000 woningen gebouwd worden: 5600 in plangebied Valkenhorst en 2500 elders in Katwijk. Maar, zo zegt het college, om te kunnen blijven bouwen voor jongeren, starters en ouderen die kleiner willen gaan wonen, is het wel noodzakelijk om keuzes te maken hoe om te gaan met de beperkte ruimte. Wethouder Gerard Mostert: ‘Knarrenhof kan niet doorgaan zonder parkeerregulering’.
Leefbaarheid
Bouwen zonder parkeerplaatsen is geen optie, maar bouwen op de huidige voet is eveneens geen optie meer. Naast betaalbare woningen zijn er ook nog een aantal andere noodzakelijke aandachtspunten bij woningbouwprojecten. Zo moet er bijvoorbeeld ruimte zijn voor een groene leefomgeving en maatschappelijke voorzieningen. Het is ook belangrijk om een goede leefbare buitenruimte te hebben waar men elkaar kan ontmoeten en waar kinderen op een veilige manier kunnen buitenspelen.
Wethouder Jacco Knape: ‘Als we niet reguleren, is er ook geen ruimte voor groen’.
Tekst loopt door onder de video
Parkeervergunning
De invoering van parkeerregulering moet ook de huidige bewoners rond de bouwprojecten garantie geven op een parkeerplek. Zonder parkeerregulering hebben de huidige bewoners last van het toenemend aantal auto’s. Om dat tegen te gaan krijgen nieuwe bewoners maximaal 1 parkeervergunning.
Locaties
Het college van B&W heeft een aantal locaties hiervoor op het oog waar niet alleen betaalbare woningen moeten komen maar waar ook maatschappelijke voorzieningen moeten komen:
– Hof Korte Vaart / Langevaart;
– Visser ’t Hooft;
– Cultuurbedrijf De Burgt (Planck);
– Bloem Galanthus Rijnsburgerweg;
– Vliet noordzijde / Hoftuinplein;
– Koestraat;
– Havenscharnier;
– ID-college;
– Pniëlkerk;
– Herstructurering Hoornes Noord-Oost;
– Sloop/nieuwbouw torenflats;
– Multi Functionele Accommodatie (MFA) Hoornes;
– en alle overige initiatieven die binnen de directe invloedssfeer liggen van genoemde initiatieven.
Participatie
Als het principebesluit door de gemeenteraad is aangenomen, is ook een uitgebreide participatie nodig om de uitwerking van de regulering te bepalen en om draagvlak te creëren. Zoals bijvoorbeeld wat de grenzen zijn van het reguleringsgebied; op welke tijden, welke tarieven, maatwerk rond winkelcentra, hoe leefomgeving groen en kwalitatief goed te houden.
Bij de besluitvorming hierover worden bewoners, ondernemers, kerken, verenigingen, scholen en andere partners betrokken.
Geen regulering = geen woningbouw
Het college van B&W merkt op dat de voorgestelde maatregelen een moeilijke beslissing zijn geweest. Maar niets doen heeft niet alleen grote gevolgen voor de woningbouwplannen in de gemeente Katwijk, maar ook voor de leefbaarheid.
Wethouder Gerard Mostert laat weten dat de voorgestelde maatregelen vooral niet bedoeld zijn om ‘autootje te pesten’ en hoopt dat, wanneer de parkeerregulering is ingevoerd, iedereen volmondig kan zeggen: ‘goed dat we dit gedaan hebben!’.
De gemeenteraad buigt zich binnenkort over de voorgestelde plannen.
Beeld: RTV Katwijk