Op basis van 77% van de voorlopige uitslagen kunnen de eerste indicaties worden gemaakt. Een dag na de verkiezingen blijft het daarom nog spannend. 

Belang van water
Al eeuwen lang werkt Rijnland aan een toekomstbestendige leefomgeving. Zodat we over twintig, vijftig of honderd jaar nog veilig en gezond kunnen wonen, werken en genieten. Dijkgraaf Rogier van der Sande: “De opkomst van de waterschapsverkiezingen tot dusver laat ons zien dat ook de inwoners van ons prachtige gebied het belang van water herkennen. Goed waterbeheer speelt bij alle toekomstige uitdagingen een belangrijke rol. En deze mooie uitdaging geef ik mee aan het nieuwe bestuur.”

Uitslag op partijniveau
Op 23 maart om 15.00 uur stelt het hoofdstembureau tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag vast. Dan worden ook de voorkeurstemmen per kandidaat bekend gemaakt. Op basis van de voorlopige uitslag is de volgende indeling te maken:

PartijStemmen in % (op basis van 77%)
VVD
PvdA
Water Natuurlijk
CDA
Partij voor de Dieren
50Plus
ChristenUnie – SGP
AWP, voor water, klimaat en natuur
Goud
BBB
JA21
Ondernemend Water
Belang van Nederland
12,5%
14,3%
13,3%
6,2%
11,6%
3,9%
5,8%
5,7%
0,7%
16,3%
4,8%
2,4%
2,4%

Verenigde Vergadering
Op woensdag 28 maart wordt het nieuwe Algemeen Bestuur van Rijnland geïnstalleerd. Het Algemeen Bestuur van Rijnland wordt ook wel de Verenigde Vergadering (VV) genoemd. Vier jaar lang behartigen zij de belangen van de inwoners en gebruikers in het werkgebied van Rijnland.