De negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour is gestart in Cadzand en op Schiermonnikoog en staat in het teken van peuken en de Noordzeenatuur. Vijftien dagen lang ruimen duizenden vrijwilligers afval op langs de hele Noordzeekust. Zo vragen ze aandacht voor een schone en gezonde Noordzee.

Ruim 2000 vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de 30 opruimacties: elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen. Deze editie is er extra aandacht voor vervuiling door peuken. Vorig jaar zijn er in vijftien dagen 57.772 peuken van het strand geraapt.

Peukenvrije stranden
Op populaire stranden in Nederland is de sigarettenpeuk het meest gevonden afval. Peuken bestaan grotendeels uit plastic. Er zitten allerlei giftige stoffen in en één peuk kan wel 1.000 liter water vervuilen.

Inschrijven
Het is nog mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. Inschrijven kan via www.beachcleanuptour.nl/etappes. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen. De speciale Noordzeenatuur-dagen zijn op 12, 13, 14 en 15 augustus in respectievelijk Wassenaar, Katwijk aan Zee, Wijk aan Zee en Zandvoort.

VIAArchief