De VVD in Katwijk komt deze week in de gemeenteraad met een motie om op zondag 24 december aanstaande openstelling van winkels toe te staan. Dat meldt de partij op haar website. Tot heden is het op zondag in Katwijk nog verboden om een winkel te openen, als een van de weinige gemeenten in Nederland.

VVD-fractievoorzitter Lennart van der Plas vertelt over de directe aanleiding van het voorstel: “Afgelopen week sprak ik met een aantal ondernemers uit Katwijk en Rijnsburg onder meer over de komende feestdagen. Hun noodkreet betreft de zondag voor kerst kwam bij mij wel binnen. In andere gemeenten zien ze dat op deze dag wel twee tot drie keer zoveel verkocht wordt als een reguliere dag. Maar waar tal van ondernemers hiervan kunnen profiteren, zien ze in onze gemeente dit jaar de omzet massaal wegstromen naar de regio en online verkoop.”

“Zeker nu onze lokale winkeliers het lastig hebben door onder meer regionale concurrentie en de online markt en er vrees bestaat voor meer leegstand, is dit hét moment om in ieder geval voor deze specifieke datum zondagsopenstelling mogelijk te maken voor ondernemers die dit willen”, zo laat Van der Plas weten. De VVD meldt ook rekening te willen houden met bijvoorbeeld kerkbezoekers, door de openstelling pas in de middaguren toe te staan.

De liberalen zeggen sowieso af te willen van de beperkingen op zondag, maar in plaats daarvan wekelijks ondernemers de vrijheid te geven wel of niet de deuren te openen. Zo wijst de VVD erop dat ondernemers dit ook op feestdagen als Tweede Paasdag en Hemelvaartsdag, waarop er wél ruimte is voor winkelopenstelling, dit uitstekend zelf kunnen afwegen: sommige winkels openen dan al jaren de deuren, terwijl anderen, om welke reden dan ook, dit niet doen.

In het coalitieakkoord hebben de partijen DURF, SGP en ChristenUnie echter afgesproken dat er tot 2026 geen (vaste) koopzondag komt in Katwijk. Wel plaatste DURF afgelopen week vraagtekens bij de sluiting van een Rijnsburgse oliebollenkraam op zondag 31 december: een rechtstreeks gevolg van afspraken uit het coalitieakkoord.

De VVD geeft aan ‘zeer te hopen’ op de steun van DURF om de openstelling van winkels op zondag 24 december mogelijk te maken. Voor een meerderheid in de gemeenteraad is de steun van DURF bepalend, omdat SGP en ChristenUnie het voorstel naar verwachting sowieso niet steunen.

Bron: VVD Katwijk