Een bijeenkomst van evenementenorganisatoren, ondernemers en gemeente over het evenementenbeleid is vorige week woensdagavond allesbehalve soepel verlopen. De gemeente had de insteek om zoveel mogelijk input op te halen. Dat resulteerde in het verwijt van evenementenorganisatoren dat de gemeente geen visie heeft op evenementen.
Door Marc Wonnink
Wethouder Jacco Knape opent de bijeenkomst in het gemeentehuis. ‘Fijn dat u er bent.’ De bijeenkomst stond in het teken van het evenementenbeleid en de toeristische evenementensubsidies. ‘We zijn heel blij dat er zoveel evenementen worden georganiseerd. We geven veel vergunningen af, op basis van dit beleid. Dat beleid gaat we nu herzien’, vertelt de wethouder.
Tegen het licht houden
Over de toeristische evenementensubsidies zegt de wethouder: ‘Dit jaar is dat verdubbeld van 30.000 naar 60.000 euro. We gaan zien wat er op af komt. Komen er nieuwe evenementen of zijn er evenementen die de aanvraag vergroten? We gaan die subsidieregeling tegen het licht houden. Is die nog up to date? Of zitten daar zaken in de anders moeten?’
De wethouder is blij hoe de subsidieregeling de afgelopen jaren heeft gewerkt. ‘Maar we gaan naar iets nieuws. Het mooiste zou zijn als er draagvlak is onder evenementenorganisatoren voor een nieuwe regeling. We gaan het nooit iedereen naar de zin maken, maar het doel is wel een gedragen regeling.’ Voordat de subsidieregeling vastgesteld kan worden, wil de wethouder eerst nog terug naar de evenementenorganisatoren.
Kostenverhoging
De subsidieregeling van de toeristische evenementen gaat dus op de schop. Maar waarom? De gemeente merkt op dat de regeling in 2016 voor het laatst is geëvalueerd. Verder lopen organisatoren tegen een flinke kostenverhoging aan. ‘Best lastig om een businesscase rond te krijgen’, meldt een verantwoordelijk ambtenaar.
In de subsidieregeling wordt onder meer gesproken over de toegankelijkheid, bovenlokaal karakter, samenwerkingen, subsidieplafond, promotie van het evenement en innovatie en duurzaamheid.
De nieuwe subsidieregeling moet op 1 december 2023 in kunnen gaan.
Niet inhoudelijk
Slechts een aantal evenementen krijgt subsidie in het kader van de toeristische evenementen. De rest van de zaal beklaagt zich dat het vooral over geld gaat, en niet inhoudelijk over het beleid. ‘Deze discussie leidt tot de kern. Ik ben het meest benieuwd naar de ambitie van het college. Dat hoor ik niet terug. Welke gemeente gebruikt Katwijk om te vergelijken. Welke ambitie heeft Katwijk? Wil ze meer of minder evenementen? Wat is het uitgangspunt?’, wil ondernemer Fons van Diemen weten.
Wethouder Knape spreekt daarna de zaal toe. ‘We zijn nog steeds voor groei van het aantal bezoekers. We hebben afspraken en de doelstelling is helder. Katwijk blijft een familiebadplaats. We hebben een heel palet aan ondersteuning. Bij evenementen is dat altijd duidelijk geweest. We hebben echter nooit de ambitie gehad om heel veel geld in evenementen te steken. Als u nu zegt, de bijdrage is te laat, is dat een duidelijk signaal en moeten we dat meenemen.’
Robert-Jan Heemskerk van de Oranjevereniging Rijnsburg vult Van Diemen aan. ‘Het gaat nu vooral om de subsidie. Ik wil de diepte in. Hoe is het beleid tot stand gekomen. Over welke punten gaan we het hebben?’
Een ambtenaar van de gemeente zegt daarop het volgende. ‘We zijn vooral bezig met ophalen vanavond. We zitten in de oriënterende fase. We zijn nu vooral aan het inventariseren.’
Meerjarig, meedoen, ondersteunen
De vijftig aanwezigen konden vervolgens meedoen aan stellingen en het vormen van een woordweb over het evenementenbeleid. De ervaringen nu typeren zich vooral als ‘terughoudend, complex en risicomijdend.’ De uitgangspunten moeten worden ‘meerjarig, meedenken, ondersteunend, maatwerk, vertrouwen’.
‘Nu moet je elk jaar alles opnieuw aanvragen. Het zou mooi zijn als er een afstofvergunning komt. Dat scheelt veel administratieve lasten.’ De komende maanden gaat de gemeente aan de slag met de evenementenvergunningen en neemt de input van ondernemers mee.