Beaumix gerelateerde stoffen in drainagewater Tjalmaweg

Voor de aanleg van de RijnlandRoute is de Ir. G. Tjalmaweg verdiept en verbreed. Aannemer Boskalis die dit werk in opdracht van de provincie Zuid-Holland uitvoerde, heeft hierbij Beaumix gebruikt. Beaumix bestaat uit bodemas uit afvalenergiecentrales. Het gemeentebestuur heeft als gevolg van zorgen over de samenstelling van deze bouwstof besloten de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater voor een periode van 10 jaar te monitoren. De resultaten van de eerste meting laten geen bijzonderheden in het grond- en oppervlaktewater zien. Wel zijn er in het drainagewater dat vanaf de Tjalmaweg komt, stoffen aangetroffen die afkomstig zijn uit Beaumix.

Monitoring
Om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te monitoren is dit voorjaar een ‘monitoringsnetwerk’ aangelegd. Dit netwerk bestaat uit 10 peilbuizen rond de Tjalmaweg. Uit deze peilbuizen zijn in maart van dit jaar monsters genomen. Bij de analyse van deze monsters zijn geen verontreinigingen aangetoond. Aanvullend op deze bemonstering is het water onderzocht dat vanuit de pompkelder onder de Tjalmaweg loopt. Dit water wordt direct op het oppervlaktewater van de parkstrook in Valkenburg geloosd.

Drainagewater uit pompkelder
Onder de vernieuwde Tjalmaweg is een pompkelder gebouwd. Dit is een grote betonnen bak waarin water vanaf en rondom de weg wordt opgevangen. Het gaat om twee waterstromen. Het regenwater dat op de weg terechtkomt, stroomt naar de zijkant van de weg en loopt van daar via rioolkolken de pompkelder in. Om de weg droog te houden, ligt onder de hele verdiepte ligging een drainagesysteem. Het regenwater dat in de bermen valt, wordt via het drainagesysteem afgevoerd naar de pompkelder. Deze laatstgenoemde waterstroom komt in contact met de toegepaste Beaumix. Beide waterstromen worden vanuit de pompkelder direct op het oppervlaktewater in de parkstrook geloosd. Uit de resultaten van de bemonstering blijkt dat in het drainagewater stoffen zitten die te relateren zijn aan Beaumix.

Melding aan bevoegde instanties
‘Op dit moment weten we niet wat precies het gevolg is van het lozen van het water uit het drainagesysteem voor het milieu en de volksgezondheid,’ schrijft de gemeente. De gemeente Katwijk wil de risico’s voor de volksgezondheid en het milieu uitsluiten. ‘Wij hebben de uitkomsten van de metingen direct bij het hoogheemraadschap van Rijnland gemeld en erop aangedrongen dat snel de juiste stappen worden gezet. Rijnland is als bevoegd gezag verantwoordelijk voor het beheer van en handhaving met betrekking tot het oppervlaktewater. Daarnaast heeft de gemeente de uitkomsten aan provincie Zuid-Holland gemeld, die hierin als eigenaar van de weg een zorgplicht heeft. Wij zien dat deze partijen onze zorgen serieus nemen. Wij blijven in overleg met deze partijen, die nu samenwerken om de grootte van het probleem te bepalen en tot een oplossing te komen.’

Lozen stopgezet
Rijnland bevestigt dat de gemeten waarden niet wenselijk zijn voor het oppervlaktewater. Om elk risico uit te sluiten heeft de provincie Zuid-Holland de lozing van dit drainagewater op het oppervlaktewater in de parkstrook, dat sinds maart een aantal keer heeft plaatsgevonden, direct stopgezet. Er vindt momenteel geen afwatering vanuit de pompkelder meer plaats. Er is daarom nu geen risico op negatieve effecten omdat er niet geloosd wordt in de parkstrook.

Hoe verder
De provincie Zuid-Holland onderzoekt in samenwerking met het hoogheemraadschap van Rijnland welke maatregelen getroffen moeten worden om risico’s voor het milieu en de volksgezondheid uit te sluiten. Totdat deze maatregelen in beeld zijn, zal het drainagewater (als dat nodig is) op een andere manier verwijderd worden. De gemeente Katwijk heeft zowel de provincie als Rijnland verzocht om de gemeente actief te betrekken bij de vervolgstappen. Zodra hierover meer duidelijkheid is, volgt er verdere informatie.

Bron: Gemeente

Foto: Marc Wonnink