Van 11 t/m 28 april vond de burgerschouw 2023 plaats. Tijdens een burgerschouw gaan inwoners samen met een medewerker van de gemeente op pad om de openbare ruimte te beoordelen. Verschillende onderwerpen worden beoordeeld op kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan groen, netheid en straatmeubilair.

Resultaten 2023
Dit jaar vond de burgerschouw voor het eerst in het voorjaar plaats in plaats van in het najaar. Dit gebeurde op verzoek van eerdere deelnemers. Dit jaar deden er 43 inwoners mee. De resultaten van de burgerschouw 2023 zijn positief en voldoen aan de gestelde norm.

Katwijk aan ZeeKatwijk aan
den Rijn
Katwijk NoordRijnsburgValkenburg
Netheid8,27,88,28,08,2
Straatmeubilair8,38,68,68,37,8
Groen7,68,27,88,38,0
Verhardingen8,37,98,18,37,8
Algehele kwaliteit8,37,58,08,07,8

Ruimte voor verbetering
Hoewel de gemeente Katwijk met deze burgerschouw goed heeft gescoord, is er ruimte voor verbetering. Op verschillende onderdelen scoort de gemeente namelijk lager ten opzichte van de laatste burgerschouw (najaar 2021). Wethouder Jacco Knape: “Allereerst wil ik de deelnemers van de Burgerschouw 2023 hartelijk bedanken voor de tijd en moeite die ze erin hebben gestoken. Door de burgerschouw zien we aan welke onderdelen er extra aandacht moet worden besteed. We zijn ons er van bewust dat er dingen beter kunnen. In 2021 is door bezuinigingen het onderhoudsniveau bij industriegebieden en op het gebied van onkruidbestrijding en zwerfafval tijdelijk verlaagd. We onderzoeken momenteel hoeveel geld er nodig is om vanaf het voorjaar 2024 weer terug te gaan naar een hoger onderhoudsniveau.”

Wat gebeurt er met de resultaten?
Met de resultaten van de burgerschouw kunnen we het beheer en onderhoud van de openbare ruimte meten en beoordelen. Nu deze resultaten zijn vastgelegd gaan de deelnemers, wijkbeheerders en wijkregisseurs samen bepalen waar extra onderhoud nodig is. Zo werken we als gemeente samen met onze inwoners aan een nog prettigere leefomgeving.

Draag ook uw steentje bij
Wethouder Jacco Knape gaat voor nog hogere cijfers bij de burgerschouw in 2024: “Als gemeente doen we ons best om de openbare ruimte zo goed als mogelijk te onderhouden. We hebben ook de hulp van onze inwoners nodig. Zwerfafval, graffiti, hondenpoep laten liggen zijn gedragingen van onze eigen inwoners. Wij hopen dat onze inwoners ook een steentje bij willen dragen, zodat we volgend jaar, door onze gezamenlijke inzet, nog beter scoren!”

Meer informatie
Bent u benieuwd naar alle resultaten van de burgerschouw? Neem dan een kijkje op www.katwijk.nl/burgerschouw.