Ingezonden: CDA Katwijk.

Het CDA Katwijk is niet overtuigd van het voorstel om in grote delen van de gemeente betaald parkeren in te voeren. CDA-raadslid Adger van Helden constateerde in het debat in de gemeenteraad dat het college van Durf, ChristenUnie en SGP het gesprek met de samenleving helaas is vergeten. Terwijl draagvlak voor zo’n ingrijpende maatregelen voor het CDA cruciaal is.

Inwoners én ondernemers niet gehoord
“Participatie vraagt soms ook om het creëren van draagvlak voor je plannen. Om samen met de inwoners, ondernemers én bouwbedrijven op zoek te gaan naar de beste oplossing,” vindt Van Helden. Grote zorgen heeft het CDA ook over de gevolgen van dit voorstel voor winkelcentra als de Hoornespassage en het Hoftuinplein. De winkeliers vrezen dat veel bezoekers het centrum gaan mijden als ze moeten betalen voor het parkeren. Terwijl levendige centra cruciaal zijn voor de leefbaarheid van onze dorpen. Adger van Helden: “De tribune zat vol met betrokken inwoners en ondernemers die graag actief mee willen denken. Een andere aanpak had kunnen voorkomen dat we nu in een gepolariseerde discussie zitten.” Het CDA vindt dit voorstel onvoldragen en bepleitte dat eerst het gesprek met inwoners en ondernemers gevoerd moet worden.

Straks overal betaald parkeren?
Het college denkt door betaald parkeren in te voeren meer huizen te kunnen bouwen. Maar veel inwoners zien nu al allerlei problemen in hun buurt die alleen maar erger worden. Ook vrezen veel inwoners een waterbedeffect, wat ervoor zorgt dat we uiteindelijk in alle wijken betaald parkeren krijgen. Het CDA is er niet van overtuigd geraakt dat parkeerregulering de enige oplossing is voor betaalbare woningbouwprojecten.