Ingezonden: CDA

Hoe betrek je jongeren op een eigentijdse manier bij de Katwijkse politiek? Voor CDA Katwijk is dat niet met een achterhaalde jongerenadviesraad maar moeten we op zoek naar moderne en aansprekende vormen die passen bij de jongeren van nu.

Challenges
Remco van Zuijlen (19 jaar), burgerraadslid namens CDA Katwijk: “De ervaringen met een jongerenadviesraad in gemeenten zijn lang niet altijd positief. Het past niet meer bij de meeste jongeren, ze vinden een adviesraad ouderwets en zijn op zoek naar snelle vormen van participatie. Om mij heen hoor ik dat jongeren meer geïnteresseerd zijn in korte projecten en uitdagende challenges. Bij challenges worden jongeren in wedstrijdvorm in een paar weken door de gemeente en bedrijven betrokken bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Dit concept past bij jongeren en hierdoor blijven ze duurzaam betrokken bij lokale opgaven.”Onderzoek Jongerenadviesraad
Vorige week is in de raadsvergadering een motie aangenomen om de mogelijkheden voor een jongerenadviesraad onderzoeken. Het CDA heeft ’tegen’ gestemd omdat het in de praktijk lastig blijkt om jongeren voor lange termijn te binden aan de taaie kost die in de gemeente speelt. De uitstroom onder de deelnemers is hoog en nieuwe jongeren voor de adviesraad zijn moeilijk te vinden. Er is vaak veel geld en tijd nodig van de gemeente om een jongerenadviesraad te doen slagen.Remco van Zuijlen: “Uit onderzoek van I&O research blijkt dat jongeren het liefst informeel en laagdrempelig in contact komen met de politiek. Een jongerenadviesraad is dit totaal niet, dus ga met jongeren in gesprek wat ze willen voordat we dit voor ze gaan invullen.”Praatje met RemcoRemco van Zuijlen (student bestuurskunde) is behalve burgerraadslid in Katwijk ook actief binnen de CDJA-afdeling Duin- en Bollenstreek om jongeren een stem te geven in de (lokale) politiek en democratie. “Ja, dat vind ik belangrijk. Als er jongeren zijn die het leuk vinden om hier met mij over door te praten, laat het weten! App of mail me: tel. 06 38 44 61 44, remcovanzuijlen@raadkatwijk.nl.”