Wethouder Sonny Spek heeft afgelopen zaterdag dartwinkel Double Trouble Katwijk geopend. Met een grote dartpijl ging de poster van de voordeur doormidden. Daarmee is de winkel, al sinds juni geopend, nu echt officieel geopend. De opening werd aangegrepen om gelijk een expositie over het visserijverleden van Katwijk en de Skarrel en Ruifelmarkt te organiseren.

Door Marc Wonnink

In de dartwinkel werken mensen met een beperking. Het is de derde winkel van Martina Krijgsman-Schut, naast ‘t Smausje en Hengelsport Ons Stekkie. De medewerkers glunderen zichtbaar als de wethouder de tijd neemt om de winkel goed te bekijken. Buiten wordt ondertussen druk gestart met de Skarrel en Ruifelmarkt. De Zwaaikom ligt vol met oude schepen en bij de diverse kramen zijn tal van oude ambachten te zien. Ook was er een tafel met diverse vissoorten uit de Noordzee. Tussen de buien door is het druk in de Zwaaikom als men komt ‘skarrelen’.

In het pand naast Double Trouble Katwijk is een foto-expositie te zien, vormgegeven door Cortney. Wethouder Spek krijgt een uitgebreide rondleiding langs informatie van rederij-families Krijgsman, Messenmaker, Kuijt, Parlevliet en Van der Plas en Schelpenhandel van Rijn.

Ondanks de regen tijdens de eerste uren van de activiteiten, is het toch een succes. Dat komt mede door de verschillende activiteiten. Zo was er voor de jongste een eendjesviswedstrijd en voor de jeugd een Jeugdviswedstrijd van Hengelsport Ons Stekkie.

Al vroeg tijdens het evenement laat Martine Krijgsman-Schut doorschemeren dat de Skarrel en Ruifelmarkt een blijvertje is. ‘Volgend jaar gewoon weer,’ zegt ze.