Ingezonden: D66
Sinds 11 oktober 2024 geldt er in Katwijk een verbod op het overnachten op openbare plaatsen. Dit verbod werd ingevoerd om overlast van dak- en thuislozen tegen te gaan. Uit cijfers blijkt echter dat het probleem slechts een beperkte groep betreft: 13 meldingen van overlast en 300 waarnemingen door boa’s, afkomstig van ongeveer 10 personen. D66 Katwijk stemde als enige fractie tegen dit verbod, omdat het niet bijdraagt aan een structurele oplossing. In plaats daarvan verplaatst het probleem zich naar omliggende gemeenten, wat haaks staat op de afspraak binnen Holland Rijnland om dakloosheid regionaal en humaan aan te pakken. Nu Voorschoten als vijfde gemeente een soortgelijk verbod heeft ingesteld, vreest D66 Katwijk dat de regionale samenwerking ondermijnd wordt.
Criminalisering lost niets op
Fractievoorzitter Carin Tawfik: “Het beboeten van mensen die geen andere optie hebben dan op straat slapen, is zinloos en onmenselijk. Het past niet bij het barmhartige karakter waarmee we met elkaar omgaan in Katwijk. In plaats van strafmaatregelen moeten we inzetten op preventie en begeleiding.”
D66 Katwijk benadrukt dat boetes geregistreerd worden bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Onbetaalde boetes stapelen zich op en worden verhoogd bij niet-betalen. Zodra iemand uit dakloosheid probeert te komen, een woning vindt en zich inschrijft, wordt het inningssysteem weer geactiveerd, waardoor schulden zich verder ophopen. Hoewel rechters in veel gevallen persoonlijke omstandigheden meewegen, komt het vaak niet tot een rechtszaak omdat daklozen geen juridische bijstand kunnen betalen.
Regionale samenwerking verbeteren
D66 Katwijk vraagt het college onder meer hoeveel boetes sinds de invoering van het verbod zijn uitgedeeld en hoeveel daarvan daadwerkelijk geïnd zijn. Ook is er aandacht voor de regionale samenwerking binnen Holland Rijnland. Meerdere gemeenten in de regio, waaronder Voorschoten, hebben inmiddels een vergelijkbaar verbod ingesteld. Dit staat volgens D66 Katwijk haaks op de gezamenlijke aanpak om dak- en thuisloosheid te bestrijden. Tawfik: “Als iedere gemeente apart daklozen weert zonder hen perspectief te bieden, wordt het probleem alleen maar rondgeschoven. Dit is niet de menselijke en effectieve aanpak die we hebben afgesproken.”
Als alternatief pleit D66 Katwijk voor het terugdraaien van de verbodsbepaling en het inzetten op effectievere maatregelen die dak-en thuisloosheid tegengaan. Dit omvat onder meer het evalueren van de afspraken met De Binnenvest en betere toegang tot hulpverlening. Daarnaast wil de fractie dat handhaving en hulpverlening nauwer samenwerken, zodat daklozen niet worden bestraft, maar daadwerkelijk perspectief krijgen op een stabiele toekomst.