Ingezonden: D66.

Zakjes cocaïne van A naar B bezorgen voor 1200 euro per keer? Stroom aftappen van de buren voor een hennepkwekerij? Het dragen van vuurwapens, messen en flitspoeder over straat? Ripdeals? Inwoners kunnen een waardevolle bijdrage leveren bij het signaleren van vreemde situaties in hun omgeving, maar doen dat weinig. De bereidheid om het te melden bij de politie en andere instanties is laag. Dat was aanleiding voor D66 Katwijk om hier in november 2022 aandacht voor te vragen in de vorm van een ‘Week tegen de Ondermijnende Criminaliteit’. Dankzij deze aandacht van D66 Katwijk heeft het college van B&W besloten dat zij in oktober 2023 de ‘Week van de Veiligheid’ gaan organiseren, met als thema ‘ondermijnende criminaliteit’.

Illegale onderwereld, legale bovenwereld
De ongemakkelijke waarheid is dat de illegale onderwereld gebruikmaakt van legale faciliteiten. Zo wordt er met zwart geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld (leegstaande) panden om criminele activiteiten te ontplooien of invloed uit te oefenen op personen. Dit heeft een negatief effect op onze wijken. Bovendien worden de meest kwetsbare mensen beïnvloed om mee te doen met illegale activiteiten. D66 Katwijk maakt zich zorgen over deze steevaste kenmerken van de grote stedenproblematiek waar Katwijk onder gebukt gaat.

“Onze gemeente is een verzameling dorpen, maar we zien de problemen die grote steden hebben hier ook keihard terug. Nog deze week werd er gewaarschuwd voor drugssmokkel in ’t Heen. Dat dring je niet terug met een dorpse aanpak. Om dit aan te pakken heb je de oplettendheid van inwoners keihard nodig!” aldus fractievoorzitter Carin Tawfik.

Eenheid 75
Deze week heeft het college van B&W aangekondigd dat het in samenwerking met de gemeenten Den Haag en Meijerstad deelneemt aan een veelbelovende pilot genaamd ‘Eenheid 75’. Deze innovatieve serious game-app heeft als voornaamste doel om bewoners bewust te maken van signalen van ondermijning, en de impact ervan, en hoe zij verdachte situaties kunnen melden. Met deze applicatie in handen kunnen individuen vrijelijk door verschillende locaties in onze gemeente dwalen, waarbij ze waardevolle inzichten kunnen vergaren.

D66 Katwijk is blij met de vastberaden inzet van de gemeente. Desondanks blijft de fractie ook benadrukken dat dit niet de enige benadering mag zijn. D66 Katwijk wil ook stevig inzetten op voorlichting en preventie, om jongeren weg te houden van het criminele pad.