Het tarief van drinkwaterbedrijf Dunea stijgt per 1 januari 2023 met 24 cent per duizend liter. Ook het vastrechttarief gaat omhoog met 2,68 euro per jaar.

Duizend liter drinkwater kost het komende jaar 1,41 euro. Dat is nu nog 1,17 euro. Een stijging van twintig procent.

De voornaamste oorzaak van de tariefsverhoging zijn volgens het bedrijf de toegenomen kosten voor de productie van drinkwater, onder andere voor energie en grondstoffen. ‘De prijsstijging past dan ook in een landelijke trend: alle Nederlandse drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven.’

Bij gemiddeld verbruik is de verhoging in 2023 voor een éénpersoonshuishouden ongeveer 13 euro per jaar, laat het bedrijf weten. Voor een tweepersoonshuishouden kost het rond de 24 euro extra en voor een vierpersoonshuishouden is dit ongeveer 44 euro.

‘Bewust en duurzaam omgaan met drinkwater’
Dunea verwacht dat er de komende jaren forse investeringen nodig zijn om aan de groeiende vraag naar drinkwater te kunnen voldoen. ‘Doordat de bevolking sneller groeit dan lang werd gedacht, moeten we al op korte termijn alles uit de kast halen om voldoende drinkwater te kunnen blijven leveren. Bijvoorbeeld door de inzet van nieuwe bronnen en innovatieve technieken om het water te zuiveren’, aldus directeur Wim Drossaert.

Vorig artikel[Podcast] College wil 1,4 miljoen extra voor duurzaamheidsleningen
Volgend artikel[Podcast] Reageren op Visserijschool kan nu