In overleg met de teamleden en het schoolbestuur van de Oranje Nassauschool en vereniging PCBO Rijnsburg is ervoor gekozen het originele gebouw van de Oranje Nassauschool aan de Ruijterstraat in Rijnsburg te renoveren en de later aangebouwde delen te slopen en opnieuw op te bouwen. In samenwerking met KOK Kinderopvang komt in de school ook een locatie voor kinderopvang en zo wordt de school een Integraal Kind Centrum (IKC). De gemeente stelt een voorbereidingskrediet beschikbaar aan de school. De volgende stap is het selecteren van een architectenbureau voor het maken van een ontwerp voor de nieuwe, gerenoveerde school. De ouders, leerlingen en de omwonenden zijn op de hoogte gebracht van de plannen en zullen tijdens het project regelmatig worden geïnformeerd. Wethouder Jacco Knape:  “Als wethouder Onderwijs, maar zeker ook als voormalig directeur van een basisschool, ben ik blij dat we samen deze mooie, eerste stap kunnen zetten. De Oranje Nassauschool heeft een prachtig authentiek gebouw met karakteristieke elementen. Mooi dat dit blijft en dat hieromheen passende nieuwbouw wordt gerealiseerd. Ik kijk uit naar de eerste ontwerpen.”

Renoveren, vernieuwen en verduurzamen van scholen
De gemeente Katwijk telt wel 27 basisscholen. En alle scholen verdienen een prettige, gezonde werkomgeving voor leerlingen en leerkrachten. Ook is het belangrijk waar mogelijk gebouwen te verduurzamen. Daarom is in 2020 een Integraal Huisvestingsplan opgesteld voor alle basisscholen in Katwijk. Om goed zicht te houden welke school op welk moment een opknapbeurt moet krijgen, is er voor de komende vijf jaar een uitvoeringsprogramma opgesteld. De komende tijd gaat de gemeente, samen met de scholen, kinderopvang en het sportbedrijf (eigenaar van alle binnensportaccommodaties in Katwijk) vier basisscholen verbeteren of vervangen. Het gaat hierbij om de Christelijke Opleidingsschool en de Duinroos in Katwijk, De Burcht in Valkenburg en de Oranje Nassauschool in Rijnsburg.

Integraal Kindcentrum
Steeds meer scholen bieden meer dan alleen onderwijs in hun gebouw. Denk aan kinderopvang of zorg. Ook de Oranje Nassauschool wil, in samenwerking met KOK Kinderopvang, kinderen tussen 0 en 12 jaar, naast leren, ook ruimte bieden om te ontwikkelen, spelen en ontmoeten. Hierdoor ontstaat een Integraal Kindcentrum. Wethouder Knape: “Juist door samen te werken, kunnen we het verschil maken. Daar ben ik van overtuigd. Vorig jaar hebben wij in de onderwijsagenda aangegeven ons in te zetten voor alle kinderen in onze gemeente. Zo moet er voor elk kind een passende onderwijsplek zijn en verdienen alle kinderen gelijke onderwijskansen en de mogelijkheid hun talenten te ontwikkelen. Met een Integraal Kindcentrum op de Oranje Nassauschool zetten we hiermee een stap in de goede richting.”

Oranje Nassauschool in Rijnsburg
Vorig artikelHaring van Kees Hartevelt uit Leiden: Lekkerste van Nederland
Volgend artikelTjalmaweg en Torenvlietbrug in het weekend van 8 t/m 11 juli afgesloten