Op woensdagavond 6 juli heeft een jury van tien prominente proevers de lekkerste haring van Nederland gekozen. Bij de Smitsloo Groep Nationale Haring Smaaktest streden genomineerde haringverkopers om de felbegeerde Haring Trofee. Deze consumenten smaaktest is de enige in Nederland, die onder notarieel toezicht staat en waar men blind proeft. Hartevelt van het Diamantplein in Leiden levert de Lekkerste Haring van Nederland. Op de tweede en derde plaats eindigden de viswinkels Schuitemaker uit Katwijk en Valkversmarkt uit Voorschoten.

De tien prominenten, oud staatssecretaris Fred Teeven, TV-journaliste Catherine Keyl, oud Nederlands Elftal speler René van de Kerkhof, strafpleiter Natacha Harlequin, bestseller auteur Jeroen Windmeijer, directeur Raad Nederlandse Detailhandel Eus Peters, inspecteur-generaal Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, Gerard Bakker, de burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch, zanger Theo van Es en hoofdsponsor Menno Smitsloo, proefden blind de haring van alle deelnemers. Zij gaven elke haring punten. Aan het einde van de smaaktest telde notaris Janbert Heemstra, van De Clercq Advocaten/Notariaat, de punten op. De prominente proevers waardeerden de haring van Kees Hartevelt het best.

De Smitsloo Groep Haring Smaaktest kent een open inschrijving. In samenspraak met de vishandel stelde de organisatie een longlist van titelkandidaten op. Dit leidde tot de shortlist van genomineerde viswinkels, die de lekkerste haring van Nederland zouden kunnen leveren.

De organisatie begon in 2015 als regionale consumenten smaaktest, met een simpel concept. Prominenten proeven ‘blind’ alle haring onder gelijke omstandigheden en onder notarieel toezicht. Zo weten consumenten waar zij terecht kunnen voor de beste haring. De test is in samenspraak met de visbranche ontwikkeld.

Vorig artikelDunavie en Veiligheidsregio Hollands Midden starten campagne ‘houd de galerij vrij’
Volgend artikelEerste stap voor nieuwbouw en renovatie Oranje Nassauschool Rijnsburg